Vil pålegge DNA-test i utlendings­saker

– Det er en utfordring at en del utlendinger forsøker å få oppholdstillatelse i Norge på uriktig grunnlag. Bruk av DNA-testing er et viktig tiltak for å motvirke dette, sier Tor Mikkel Wara. 

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Justis- og beredskapsdepartementet skriver i en pressemelding at regjeringen vil pålegge søkere og referansepersoner å avlegge DNA-test i utlendingssaker for å kunne fastslå familierelasjonen. Forslaget er sendt på høring med høringsfrist 18. mars 2019.

Les hele forslaget her.

– Det er en utfordring at en del utlendinger forsøker å få oppholdstillatelse i Norge på uriktig grunnlag. Bruk av DNA-testing er et viktig tiltak for å motvirke dette. Vi må ha et slikt virkemiddel hvis det ikke er mulig å fastslå familierelasjonen på andre måter, sier justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (FrP).

I dag kan myndighetene kun anmode utlendingen om å ta DNA-test. 

Det understrekes i pressemeldingen at det ikke foreslås at testen skal kunne gjennomføres ved tvang. Det skal heller ikke være traffbart å nekte å la seg teste. 

– Vi skal ikke tvinge noen til å avlegge DNA-test, men vi vil være helt tydelige på at i de fleste tilfeller vil søknaden avslås hvis man nekter å avlegge DNA-test, sier Wara.