Advokat får erstatning etter usaklig oppsigelse
Fagforbundet SAFE ble i Stavanger tingrett forrige uke dømt til å betale en advokat erstatning etter det retten slo fast var en usaklig oppsigelse.
Konflikten oppstod da advokaten fikk et tilbud om å gå fra 60 til 100 prosents stilling. Arbeidsgiver og advokaten hadde diskutert muligheten for dette tidligere og begge parter ønsket en høyere stillingsprosent.
Advokaten valgte imidlertid å takke nei til arbeidsgivers tilbud da dette reelt ville medføre at han ville gå kraftig ned i lønn og miste dekning av pendlerkostnader mellom Stavanger og Bergen, noe han allerede hadde i sin arbeidskontrakt. SAFE var ikke villig til å justere sitt tilbud ytterligere.
Mottok oppsigelse
15. januar i år mottok advokaten en oppsigelse fra arbeidsgiver som blant annet begrunnes med at han hadde avvist tilbudet om 100 prosents stilling.
Tingretten mener oppsigelsen fremstår «mangelfull og lite fyllestgjørende» og mener det ikke ble gjort konkrete forsøk på å finne alternativer til oppsigelsen. Retten påpeker videre at terskelen for å si opp en ansatt er høy.
«Etter en samlet vurdering konkluderer retten enstemmig med at det er klart at oppsigelsen av advokaten ikke er saklig. Den er mangelfullt begrunnet, mangler bredde og dybde og retten finner det sannsynliggjort at andre momenter er vektlagt enn de som framgår av begrunnelsen» heter det i avgjørelsen.
- Tydelig dom
Arild Jebens, advokat i Juristforbundet og den som tok saken til retten på vegne av SAFE-advokaten, forteller at både han og klienten er godt fornøyd med det han beskriver som en «veldig tydelig dom».
- Vi synes det er trist at en arbeidstakerorganisasjon som SAFE, som egentlig er bygget på gode verdier, har så mangelfull innsikt i lovverket og oppfører seg slik mot en av sine egne ansatte, sier Jebens.
SAFE-advokaten har stått i jobb gjennom hele prosessen og ønsker å fortsette i sin jobb i organisasjonen.
- En arbeidstakerorganisasjon som skal kjempe for sine medlemmers rettigheter bør også gå foran med et godt eksempel når det kommer til sine egne ansattes rettigheter, sier Jebens.
- Skuffet
Advokat Christel Spannow representerer SAFE i saken.
- Dommen er mottatt og SAFE er selvfølgelig meget skuffet. Man er uenig i flere forhold i dommen og vil nøye gå gjennom denne for å vurdere en eventuell anke. Ut over dette har en ingen kommentarer, sier hun.
SAFE ble dømt til å betale 300.000 kroner til advokaten i erstatning, hvor 100.000 utgjorde erstatning for ikke-økonomisk tap, i tillegg til advokatens saksomkostninger på rett under 340.000 kroner.
Ledige stillinger:
Lønnsoppgjøret: Akademikernes og Unios avtale er nå størst i staten
Sammen representerer Akademikerne og Unio om lag 75 000 ansatte i staten.
Etter sitt møte med advokatbransjen bestemte hun seg for å hjelpe bedrifter med å rekruttere flerkulturelle
Da Kimiya Sajjadi som jusstudent besøkte de store advokatfirmaene så hun bare «folk i fancy dresser» og «ingen med annen etnisitet enn etnisk norsk».
Tilbyr digital tvisteløsing: Gründerideen fikk drahjelp av pandemien
Under lockdown i 2020, med mye usikkerhet og en ny tilværelse på hjemmekontor, bestemte de tre gründerne av Mekle.no seg for å satse på å tilby digital tvisteløsing.
Dette betyr den nye advokatloven for jurister og advokater
Med den nye advokatloven får jurister, advokater, det rettssøkende publikum og andre aktører i rettslivet for første gang en samlet og enhetlig regulering av advokaters og juristers virksomhet, skriver Ragnhild Bø Raugland og Iselin Øverbø.
Jurister ønsker å lære mer om beslutningspsykologi
– Det er ingen yrkesgruppe jeg har snakket mer for enn jurister, sier psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg. I en undersøkelse han gjorde blant landets dommere svarte 98 prosent at de var enige i at psykologisk forskning hadde noe å tilføre beslutningsprosessene i norske domstoler.
Podkastjournalist og jusstudent: Assosierte jussen med «pappagutter og perleøredobber» – frem til hun selv fikk behov for fri rettshjelp
Å hjelpe andre mennesker stod sentralt da Marianne Reinertsen som 19-åring skulle velge studier.
Når arbeidsgiver lyver og NAV tror på dem
Det bør ikke ilegges forlenget ventetid på dagpenger med mindre arbeidsgiver klart dokumenterer at arbeidstaker selv kan bebreides for oppsigelsen eller avskjeden, skriver Bendik Rasmussen Skarpenes i Jussformidlingen.
Debatt: Skyldig til det motsatte er bevist
Selv om kriminalomsorgen kommer frem til at den innsatte ikke var skyld i det hen var mistenkt for, får hen ikke etterbetalt penger for å kompensere for den reduserte utbetalingen. Den innsatte pådras dermed økonomiske konsekvenser, selv om det konkluderes med at hen ikke er skyldig, skriver Lise Valen-Sendstad.
Kurser jurister i ledelse – Det er mye å hente på å bygge opp en god tilbakemeldingskultur
Ledere har mye å hente på å forberede seg på hvordan de ønsker å reagere både når de får og skal gi kritikk. Mange er ikke klar over viktigheten av å bygge opp en positiv feedbackkultur, mener psykologene Torbjørn Buer og Guro Øiestad.
Arbeidslivsjuristene med nytt styre og planer om faglige og sosiale aktiviteter
Et nytt styre i Arbeidslivsjuristene i Juristforbundet hadde sitt første møte denne uken.
Advokatgründere forebygger konflikter i selskapet med «parterapi»
De to advokatgründerne kjente hverandre godt før de startet opp firmaet i fjor høst. Planen om å starte et eget og annerledes advokatfirma skjøt fart etter en selvransakende prat over en utepils. Hver tredje måned går de i parterapi for å forebygge konflikter i selskapet.
Advokat René Stub-Christiansen flyttet inn på permanent hjemmekontor under pandemien
Rekordmange flytter ut av hovedstaden, og i Oslo og omegn har 69 prosent mulighet til å gjennomføre hele eller deler av jobben sin hjemmefra. Vi tok en prat med to jurister som har gjort varige endringer i bo- og arbeidssituasjon under pandemien.