- Advokater som bruker AI vil erstatte advokater som ikke gjør det

200 advokater og jurister deltok på konferansen Future Lawyer.

Andrew Arruda, Ross. Foto: Tuva Bønke Grønning
Andrew Arruda, CEO i Ross Intelligence under konferansen Future Lawyer. Foto: Tuva Bønke Grønning

- Kunstig intelligens vil ikke erstatte advokater; advokater som bruker kunstig intelligens vil erstatte advokater som ikke gjør det, sier Andrew Arruda, CEO i Ross Intelligence.

Arruda snakket til de rundt 200 oppmøtte på konferansen «Futue Lawyer» ved Scandic Hotell Edderkoppen i Oslo fredag. Han snakket om hva kunstig intelligens, eller AI (artificial intelligence), er og hva det kan brukes til innenfor jusen.

Selv flyttet han til Silicon Valley for å jobbe med «legaltech» etter å ha jobbet som advokat i Colorado i Canada.

- Helt siden jeg kom har jeg lett etter redet til robotene som skal ta over jobbene våre. Jeg har ikke funnet dem ennå, og jeg tror ikke de finnes, sier han.

Tilleggsverdi 

I sin introdusksjonstale til konferansen åpnet Tale Skjølsvik med å snakke litt om at digitale nyvinninger må ha en nytteverdi. 

- Det handler om å skape en verdi. Vi må tenke på verdien som kommer ut av det vi skaper, sa hun. 

Arruda trakk frem hvordan et forsøk viste at kunstig intelligens faktisk var flinkere til å gjenkjenne hudkreft enn faktiske leger, men at maskinen likevel overså helt tydelige tilfeller.

- Da snakket mange høyt om at kunstig intelligens ville stjele jobbene til legene, men det var kombinasjonen lege og AI som var uslåelig, sier Arruda. 

Slik vil det også være i jusverdenen tror han; AI kan hjelpe jurister og advokater å gjøre en bedre jobb, men kan ikke erstatte dem. 

Vil ikke betale

Når man skal utvikle digitale nyvinninger er det en stor fordel for det juridiske feltet at så mye er skrevet ned, mener Arruda. 

- Vi er kan være en ledende industri når det kommer til AI, men det er opp til oss og vår evne og villighet til å forandre oss.

Han peker igjen på at kunstig intelligens kan hjelpe advokater så de kan bruke mindre tid på research med programmer som hjelper dem finne det de leter etter, og mener kundene i stadig større grad vil stille krav til effektivitet og pris. 

- Før brukte vi mye tid på disse tingene, men det er ikke det som gjør oss til gode advokater. Vi har sittet lenge i slottet vårt og vært litt isolert fra resten av verden, men slik er det ikke lenger. Tidligere kunne vi kanskje bruke lang tid på ting, kanskje innimellom med vilje, og vi fikk fortsatt betalt for den tida. I dag setter kundene høyere krav og krever at vi bruker gode systemer, sier Arruda. 

 

Engasjement i salen når Frank Wedde snakker om hukommelse.
Engasjement i salen når Frank Wedde snakker om hukommelse.

Andre foredragsholdere på konferansen:

  • Frank Wedde
  • Daniel van Binsbergen, Lexoo Ltd
  • David Baum, Finstart Nordic
  • Orsolya Görgényi, Szecskay Attorneys at Law
  • Knut-Magnar Aanestad, Kluge Advokatfirma
  • Christian Sandstrom, Chalmers University Of Technology
  • Dr. Jan Stemplewski
  • Eva De Falck, Swedbank Ab - Stockholm  
  • Joanna Goodman, Law Society Gazette 

Tags