

Vil bruke mindre tid på skjemaer
Hun sa opp advokatjobben for å starte «legal tech»-firma. Nå vil Merete Nygaard redusere behovet for juridisk hjelp til enkle utfyllinger av kontrakter og skjemaer.
«Skal husleien inkludere strøm?» Det kan være et spørsmål i en dokumentgenerator som skal hjelpe enten deg eller dine kunder å skreddersy juridiske dokumenter. Hvis svaret er nei, kan kanskje neste spørsmål være «Skal leier tegne eget strømabonnement?»
– Hovedforskjellen fra å fylle ut et vanlig skjema på nett og å bruke vårt verktøy er at vi tilbyr en selvbetjeningsløsning hvor du kan legge inn mer logikk og alternativer i løsningen. Alt dette henger sammen med hvordan avtalen vil bli seende ut til slutt, sier Merete Nygaard.
Det er snart to år siden hun sa opp advokatjobben og startet «legal tech»-firmaet Lawbotics. Siden den gang har hun ansatt flere og jobbet på spreng frem mot lanseringen av en ny softwaretjeneste for dokumenthåndtering. Målet er å gi jurister et verktøy hvor de selv bestemmer reglene, og å redusere behovet for juridisk hjelp til blant annet utfylling av juridiske kontrakter og skjemaer.
– Først må du gjøre jobben med å definere logikken på en avtale. Med vårt produkt skal det være så enkelt som mulig å lage disse malene, så kan du deretter legge inn så mye logikk du ønsker, forklarer Nygaard.
To hovedfunksjoner
Tjenesten består av to hovedfunksjoner: en malbygger og en dokumentgenerator. Man skal kunne bygge egne dynamiske maler, og deretter tilpassede dokumenter på malene. Brukeren skal også kunne forhindre menneskelige feil og individuell formatering i de ferdige dokumentene ved å definere begrensninger. Et viktig poeng er også at hjelpetekst skal kunne guide brukerne til å fylle ut dokumenter korrekt og derfor redusere behovet for juridisk hjelp.
– Dette vil være nyttig i store selskaper som har in-house avdelinger, men også hos store og små advokatfirmaer og offentlig sektor, sier Nygaard, som ser store muligheter i akkurat offentlig sektor.
Hun forteller at de foreløpig bare har solgt til de som kontakter dem, men at de også har vært i dialog med offentlige aktører.
– Jeg skulle nok ønske det var mer tilrettelagt for at det offentlige kunne bidra til innovasjon og at gründerselskaper lykkes ved å bruke sin innkjøpskraft. For eksempel kunne et forslag være at det offentlige måtte dedikere 1 % av innkjøpsbudsjettet sitt til å kjøpe nye løsninger av oppstartsselskaper. Dette ville kanskje bidratt til at det offentlige fikk et større incentiv til å tenke nytt og ta i bruk nye løsninger, sier hun.
Chatbot
I slutten av august lanserte Lawbotics det nye systemet etter å ha latt flere pilotkunder prøve det en stund. De fleste kundene bruker det internt, mens Huseiernes Landsforbund skal bruke produktet til å redusere behovet for juridisk hjelp hos deres medlemmer. Advokat Morten Fæste forteller at de har mange ulike kontrakter og at de bruker mye tid på å hjelpe medlemmene med å fylle ut disse riktig.
Han forteller at programmet skal gjøre det mye enklere for medlemmene å både forstå og fylle ut kontraktene riktig.
– Brukeren skal egentlig bare svare på noen spørsmål. Systemet vil så bruke informasjonen til å fylle inn de ulike punktene i kontrakten, forteller han.
– Vårt mål er selvfølgelig at færre skal ringe og spørre om hjelp med kontraktene. Det skal bli nesten umulig å fylle ut feil, sier han.
Ledige stillinger:
Dette betyr den nye advokatloven for jurister og advokater
Med den nye advokatloven får jurister, advokater, det rettssøkende publikum og andre aktører i rettslivet for første gang en samlet og enhetlig regulering av advokaters og juristers virksomhet, skriver Ragnhild Bø Raugland og Iselin Øverbø.
Jurister ønsker å lære mer om beslutningspsykologi
– Det er ingen yrkesgruppe jeg har snakket mer for enn jurister, sier psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg. I en undersøkelse han gjorde blant landets dommere svarte 98 prosent at de var enige i at psykologisk forskning hadde noe å tilføre beslutningsprosessene i norske domstoler.
Podkastjournalist og jusstudent: Assosierte jussen med «pappagutter og perleøredobber» – frem til hun selv fikk behov for fri rettshjelp
Å hjelpe andre mennesker stod sentralt da Marianne Reinertsen som 19-åring skulle velge studier.
Her kan det bli streik til uken
Akademikerne varsler streikeuttak i en rekke virksomheter i stat og kommune dersom det ikke blir enighet i meklingen i lønnsoppgjøret.
Når arbeidsgiver lyver og NAV tror på dem
Det bør ikke ilegges forlenget ventetid på dagpenger med mindre arbeidsgiver klart dokumenterer at arbeidstaker selv kan bebreides for oppsigelsen eller avskjeden, skriver Bendik Rasmussen Skarpenes i Jussformidlingen.
Debatt: Skyldig til det motsatte er bevist
Selv om kriminalomsorgen kommer frem til at den innsatte ikke var skyld i det hen var mistenkt for, får hen ikke etterbetalt penger for å kompensere for den reduserte utbetalingen. Den innsatte pådras dermed økonomiske konsekvenser, selv om det konkluderes med at hen ikke er skyldig, skriver Lise Valen-Sendstad.
Kurser jurister i ledelse – Det er mye å hente på å bygge opp en god tilbakemeldingskultur
Ledere har mye å hente på å forberede seg på hvordan de ønsker å reagere både når de får og skal gi kritikk. Mange er ikke klar over viktigheten av å bygge opp en positiv feedbackkultur, mener psykologene Torbjørn Buer og Guro Øiestad.
Arbeidslivsjuristene med nytt styre og planer om faglige og sosiale aktiviteter
Et nytt styre i Arbeidslivsjuristene i Juristforbundet hadde sitt første møte denne uken.
Advokatgründere forebygger konflikter i selskapet med «parterapi»
De to advokatgründerne kjente hverandre godt før de startet opp firmaet i fjor høst. Planen om å starte et eget og annerledes advokatfirma skjøt fart etter en selvransakende prat over en utepils. Hver tredje måned går de i parterapi for å forebygge konflikter i selskapet.
Advokat René Stub-Christiansen flyttet inn på permanent hjemmekontor under pandemien
Rekordmange flytter ut av hovedstaden, og i Oslo og omegn har 69 prosent mulighet til å gjennomføre hele eller deler av jobben sin hjemmefra. Vi tok en prat med to jurister som har gjort varige endringer i bo- og arbeidssituasjon under pandemien.
Digitalisering av rettshjelp: Testet ut app for barn og unge
Rettssenteret testet ut prototype på det som skal bli en digital rettshjelpskanal under arrangementer i Oslo og Tromsø.
Personalsaker – hvorfor blir de ofte mer krevende enn arbeidsgiver forventer?
Etter å ha vært involvert med personalsaker i ca 20, år, har jeg erfart at disse sakene ofte blir mer krevende enn arbeidsgiver forventer, skriver advokat Curt A. Lier.