Sondre Strømsheim
– Jeg har blitt kjent med en ny rettskultur, knyttet gode kontakter og lært mye om EU-rett. Danmark og Norge har mye til felles både når det kommer til språk, kultur og lover, sier Sondre Strømsheim (Foto: privat)

Fullførte master i Danmark

– Ingen grunn til at en cand.jur fra Danmark skal være dårligere enn en cand.jur fra Norge, mener Universitetet i Sørøst-Norge, som sender studentene sine dit.

Tirsdag, 11. september 2018 - 12:37

– Jeg visste hele tiden at jeg ville ta en master, sier Sondre Strømsheim. 

Han er en av syv norske studenter som leverte sin master i jus ved Aarhus Universitet i juni etter å først ha tatt en bachelor på Hønefoss ved Universitetet i Sørøst-Norge. Han var gjennom hele bachelorstudiet klar på at han ønsket å ta en master, men så etter hvert at det kunne bli vanskelig å få til i Norge. 

– Jeg ville ikke ta opp fag fra videregående etter tre år med jus. Man er jo fortsatt ikke sikret å komme inn på masterstudiet i Norge, selv om man begynner å ta opp fag fra videregående. En master i Århus kan gi studenter i samme situasjon som meg mer forutsigbarhet og at man kommer seg tidligere ut i arbeidslivet, sier han. 

Ny rettskultur

Strømsheim, som nå jobber hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, forteller om to gode år i Aarhus og opplevde at det er et høyt faglig nivå på masteren ved det danske universitetet. 

– Jeg har blitt kjent med en ny rettskultur, knyttet gode kontakter og lært mye om EU-rett. Danmark og Norge har mye til felles både når det kommer til språk, kultur og lover. En annen fordel er at det er stort fokus på studiejobb – at studentene skal jobbe ved siden av studiene for å få relevant erfaring, sier han. 

Han forteller at han har fått utelukkende positive tilbakemeldinger på at jusstudiene er gjennomført i Danmark, men peker på arbeidsgivere som ikke kjenner til utdanningen som en mulig utfordring for de nyutdannede juristene. 

– Det vil kanskje ta litt tid før arbeidsgivere vet om at dette faktisk er en mulighet og en godkjent utdanning, sier han. 

Karakterer fra videregående

Siden 2011 har Universitetet i Sørøst-Norge (USN) tilbudt en bachelor i jus. 

Anne Bang Lyngdal, instituttleder ved Institutt for økonomi, markedsføring og jus ved Handelshøyskolen USN, forteller at en del av studentene velger å gå ut i jobb etter tre år, mens andre ønsker å ta en master. 

En utfordring mange jusstudenter fra USN har er at de må søke seg inn med karakterene fra videregående når de søker opptak til master ved Universitetet i Oslo, Bergen eller Tromsø. Mange har derfor endt opp med å bruke tid på å forbedre videregåendekarakterene sine etter å ha tatt en bachelor. 

USN bestemte seg etter hvert for å se på mulighetene for studentene i Sverige og Danmark, og så raskt at studieoppbygningen i Norge var kompatibel med den i Danmark. Rett før sommeren kom de syv første studentene hjem med en master (cand.jur) fra Aarhus universitet.

– Vi synes den danske kandidatutdannelsen i jus er spesielt godt egnet da den har et høyt nivå av spesialisering. Jeg tror generalisttankegangen som har stått sterkt i jusstudiene her hjemme står for fall og at høyere grad av spesialisering vil tvinge seg frem også i Norge, sier Bang Lyngdal.  

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for jevnlige oppdateringer.

Emneord: 
Tags: 

Ledige stillinger:

FEE-Påtale finans og spesiallov, Oslo politidistrikt
Søknadsfrist: 
27.05.2022
Universitetet Stavanger
Søknadsfrist: 
29.05.2022
Erfaren jurist, økonom eller revisior, juridisk avdeling i Skattedirektoratet
Søknadsfrist: 
06.06.2022
OsloMet - storbyuniversitetet
Søknadsfrist: 
12.06.2022