Slik kaprer du jobbene som ikke utlyses
Mange jobber lyses aldri ut, men det trenger ikke bety at drømmearbeidsgiveren ikke er interessert i deg og din kompetanse.
Tidligere i høst skrev danske Djøfbladet at en undersøkelse viser at hele 69 prosent av stillingene i små private bedrifter besettes uten noen gang å ha vært utlyst. For mellomstore og store bedrifter er tallet henholdsvis 61 og 56 prosent.
- Jeg kjenner ikke til konkrete tall fra Norge, men dette fenomenet er på ingen måte ukjent, sier Inger Christine Lindstrøm.
Hun har jobbet som karriereveileder i 15 år, og i omtrent halvparten av disse også i Juristforbundet. Hver uke snakker hun med omkring 8-10 jurister, advokater og jusstudenter på jobbjakt eller som trenger karriereråd.
- I likhet med Danmark er dette såkalte skjulte arbeidsmarkedet i hovedsak en realitet i det private. I det offentlige er det tydeligere regler for at stillinger skal lyses ut, men også der kan det være unntak, sier Lindstrøm.
Stor variasjon i metode
I privat sektor finnes det ingen regler for at en stilling må lyses ut med en jobbannonse, og det er stor variasjon i hvordan firmaene leter etter nye ansatte, forteller karriererådgiveren.
- Noen legger ut stillingsannonser flere steder, mens andre kanskje bare legger ut utlysninger på egen hjemmeside. Andre igjen legger de aldri ut, men velger å bruke headhuntere eller egne nettverk til å finne aktuelle kandidater, sier Lindstrøm.
Hun trekker frem rekruttering av fullmektiger i advokatbransjen som et eksempel på at ansettelsesprosesser gjøres ulikt fra firma til firma.
- Noen går til universitetene og fanger inn studenter, andre oppfordrer til kontakt på hjemmesidene, mens andre ikke aktivt leter, men likevel kan være åpne hvis du tar kontakt. Mange er ikke aktivt på utkikk etter fullmektiger, men interessert om det dukker opp en interessant kandidat, sier Lindstrøm, og fortsetter:
- Det er også utbredt at et midlertidig behov dekkes med vikarer. Det handler ofte om å håndtere en usikkerhet rundt fremtidig behov.
Karriererådgiveren har inntrykk av at mens noen firmaer ikke vil vise utad at de trenger folk, tenker andre at det viser at det går bra for firmaet hvis de utlyser stillinger.
- Ofte er det slik at det er de ansatte som påpeker at det finnes et behov, og så begynner man da med å be om tips til aktuelle kandidater.
Gjør undersøkelser
Men hvis du ikke blir anbefalt av en bekjent eller du går rundt med en drøm om å jobbe i en bestemt virksomhet – hvordan får du kloa i en jobb akkurat der?
Inger Christine Lindstrøm har noen tips, og mener du ofte kan komme langt på vei ved å ta de første skrittene selv.
- Mange tror at de skal ringe og spørre om de har en ledig jobb. Det er som regel ikke den beste fremgangsmåten. Svaret vil i mange tilfeller være tja, sier hun.
Hun anbefaler at du heller begynner med å skaffe deg mest mulig informasjon om bedriften, og så kanskje finner frem til en leder for den eller de avdelingene du tenker kan være aktuell.
Deretter kan en e-post være en fin begynnelse.
- Si at du har noen spørsmål om dem som arbeidsplass og be om en kort prat, sier Lindstrøm, og legger raskt til:
- Ikke bli satt ut om du ikke får svar, men følg opp.
Ikke CV med én gang
Å starte med en e-post med et eller to spørsmål er ofte er fin start som ikke føles for overveldende eller tidkrevende for den som mottar den, mener Lindstrøm.
Hun advarer mot å legge ved CV-en for tidlig.
- Det er ikke alltid riktig å legge ved en CV med én gang. Finn først ut om du snakker med rett person, og det kan hende du skal vente med å sende CV-en til du blir bedt om det.
- Når jeg snakker med jurister sier mange at de har sendt CV-en sin flere steder, men at det ikke virker. Da har de ofte sendt den for tidlig, og ikke fulgt opp. CV-en skal sendes etter at har snakket med en person som har bedt deg sende den, etter at du har gjort deg interessant, sier hun.
Den første kontakten bør heller handle om at du viser interesse, sier du synes arbeidsplassen er interessant og gjerne kommer med en begrunnelse.
- Spør hva de ser etter i en medarbeider. Det kan være den starten som gjør at du jobber i det firmaet om noen år. Det er ikke nødvendigvis en quick fix, men du kan være heldig. Ved å signalisere til de rette miljøene at du er på jakt kan du bli med i konkurransen om en jobb som ikke utlyses, sier Lindstrøm.
- Du må være synlig på en positiv måte. Det er en effektiv måte å dukke opp i andres tanker når de senere skal lete etter folk.
Lindstrøm trekker frem LinkedIn og andre sosiale medier som en annen mulighet til å vise seg frem, viser frem kompetanse og interesseområder.
- I fagmiljøer kjenner mange hverandre, men jeg ser likevel gang på gang at mange veldig flinke folk forblir godt bevarte hemmeligheter fordi de ikke er så komfortable med å være synlig hverken faglig eller personlig.
- En LinkedIn-profil viser hva du har å by på, og plattformen kan være en mulighet til å vise hva du er spesielt opptatt av og engasjert i, og ikke minst din faglige kompetanse.
Andre plattformen og eventuelt blogger kan også være gode muligheter til å gjøre seg selv mer synlig, men er ikke nødvendig for alle, tror karriererådgiveren.
- Men kanskje kan du skrive andre steder? En artikkel? Skrive en kronikk? Undervise i noe? Ta et kurs? spør hun.
- Det finnes mange spennende jobber som ikke utlyses. Et kortere oppdrag for en arbeidsgiver eller et vikariat kan også være en god mulighet til å få en fot innenfor.
Kontakt med venner og bekjente i bransjen
Hos Wikborg Rein annonserer de enkelte stillinger på sine hjemmesider og i sosiale medier, og opplever å få mange gode søkere gjennom disse kanalene. Når det gjelder nyutdannede kommer de gjerne inn enten via firmaets trainee - programmer eller via søknad på deres hjemmeside.
- Vi har en klar strategi på hvor mange traineer og fullmektiger vi ønsker og hva slags profiler vi har behov for, og fyller rollene med de beste og mest aktuelle kandidatene som søker. Imidlertid rekrutterer vi også erfarne advokater, og her ser vi litt færre kvalifiserte søkere de gangene vi annonserer, forteller HR-sjef Christian Winsnes.
Winsnes sier de også til enhver tid er på jakt etter gode advokater.
- Vi benytter nettverket vårt aktivt, har følere ute hvem som kan være interessert i å ta steget inn til oss, og vi opprettholder og ivaretar en god relasjon og dialog. Ofte starter slike prosesser med en kartlegging av kandidater som vi mener er gode profiler for oss, ut fra hvilke behov vi har og hvilke kompetanser vi ønsker inn i teamene. Her ansetter vi ofte via nettverk, ved at vi kontakter kandidaten direkte eller at kandidaten tar kontakt med oss, sier han.
Nettopp det at de ofte bruker nettverk og ser etter gode kandidater selv er som regel årsaken til at de gjør ansettelses som ikke har vært utlyst i form av en stillingsannonse.
- Vi opplever også at kandidater kontakter oss, noe som medfører at vi foretar en analyse av våre behov og ser om det er en god match med eksisterende profiler, sier han.
Winsnes vil imidlertid berolige nyutdannede jurister med at det å få sin første jobb ikke nødvendigvis skjer via nettverk.
- Dersom du er nyutdannet og ønsker å bli en del av Wikborg Rein skjer det enten via våre åpne stillingsannonser på hjemmesiden eller via våre trainee-programmer. Her er rådet å tørre å søke – det verste som skjer er at man får et høflig avslag. "Den som intet våger intet vinner" er i høyeste grad sant her. Men etter hvert som man har arbeidet noen år blir det å være bevisst på sitt nettverk og verdien av dette veldig viktig, sier han, og fortsetter:
- Delta på faglige arrangementer, hold kontakten med venner og bekjente i bransjen, og ta aktivt kontakt med personer du ønsker en relasjon til i jobbsammenheng er gode tips for å få drømmejobben.
Vurderer åpne søknader fortløpende
Anne Therese Bogen er HR-sjef i advokatfirmaet Thommessen. Hun forteller at de i all hovedsak rekrutterer nyutdannede jurister. Omtrent 80 prosent av disse kommer fra deres egen traineeordning, og får ofte tilbud om jobb før de er ferdig med studiene.
I disse tilfellene blir det ikke utlyst stillinger.
Dersom vi har behov for medarbeidere innen et spesielt fagområde eller med spesialkompetanse, utlyser vi stillingene på relevante plattformer og bruker våre egne hjemmesider og sosiale medier for å promotere ytterligere, forteller hun.
Bogen forteller at man på deres hjemmesider til enhver tid kan sende en åpen søknad. De påpeker at de fleste firmaene tar imot slike søknader, og at det er lurt å sende en åpen søknad dersom det ikke ligger konkrete stillingsutlysninger ute.
- Vi mottar jevnlig søknader fra både nyutdannede og kandidater med erfaring og vurderer alle søknadene løpende. Våre egne medarbeidere er også flinke til å tipse om aktuelle kandidater som kunne tenke seg å jobbe hos oss. Gode kandidater finner vi alltid plass til, sier hun.
Hun har dette tipset til deg som ønsker å sende inn en slik åpen søknad:
- Pass på å få frem hvorfor du har lyst til å jobbe akkurat der, og benytt også gjerne kontakter i firmaet dersom du har det.