

Sykerettigheter ved ulønnet foreldrepermisjon
Juristforbundets Advokatkontor får mange henvendelser vedrørende medlemmenes rett til sykepenger i forbindelse med ulønnet foreldrepermisjon.
Det følger av folketrygdloven (ftrl) § 8-15, annet ledd, at arbeidstakers rettigheter etter kapittel 8 til å motta sykepenger fra arbeidsgiver, faller bort når arbeidsforholdet midlertidig avbrytes i mer enn 14 dager. Ulønnet permisjon regnes i denne sammenheng som avbrudd av et arbeidsforhold.
Dette gjelder ikke uten unntak. Ftrl § 8-47, tredje ledd bokstav d, fastslår at fravær som skyldes «lovbestemt permisjon etter arbeidsmiljøloven §§ 12-1 til 12-5» likevel gir rett til sykepenger. Formålet med bestemmelsen er å dekke et behov for sykepenger for personer som vanligvis er yrkesaktive, men som i en kortere periode er ute av inntektsgivende arbeid.
Arbeidsmiljølovens kapittel 12 hjemler arbeidstakerens rett til permisjon under arbeidsforholdet. Av § 12-5 (2) følger det at hver av foreldrene har rett til ulønnet permisjon i inntil tolv måneder for hver fødsel.
Denne lovbestemte retten til permisjon gjelder i tillegg til den «ordinære» foreldrepermisjonen etter § 12-5 (1), hvor det ytes foreldrepenger. Mange foreldre benytter seg muligheten til ulønnet
permisjon, blant annet i påvente av barnehageplass.
Dette innebærer at foreldre, som umiddelbart etter lønnet foreldrepermisjon tar ulønnet permisjon i medhold av aml. § 12-5 (2), likevel har rett til sykepenger fra folketrygden etter ftrl. § 8-47, tredje ledd bokstav d.
Vilkår
I tillegg til kravet om umiddelbarhet som nevnt over, oppstilles det som vilkår at den som tar ulønnet permisjon har avtale om å gjenoppta arbeidet etter utløpet av permisjonen.
I tillegg må det godtgjøre et inntektstap, jf. femte ledd.
Selv om en arbeidstaker i ulønnet permisjon ikke vil ha en inntekt fremgår det av NAVs rundskriv R08-00-A18 at dersom hensikten med permisjonen faller bort, vil man kunne si at det foreligger et inntektstap og vilkåret anses oppfylt.
Sykepengegrunnlaget under ulønnet permisjon
Til arbeidstakere ytes det sykepenger med 100 prosent av sykepengegrunnlaget opp til maksimumsgrensen for sykepenger på seks ganger grunnbeløpet, jf. ftrl. § 8-16. Sykepenger utbetales fra første sykedag.
Ved ulønnet permisjon etter aml. § 12-5 (2) vil sykepenger fra NAV først utbetales fra den 15. dagen, regnet fra sykemeldingstidspunktet, jf. ftrl. § 8-47, sjette ledd.
Sykepengene utgjør 65 % av sykepengegrunnlaget. Begrunnelsen for 65 % dekning er at denne gruppen ikke skal ha bedre dekning enn de uten arbeid. Sykepengegrunnlaget skal svare til den pensjonsgivende årsinntekten som beregnes på grunnlag av gjennomsnittet av den pensjonsgivende årsinntekten som er fastsatt for de tre siste årene.
Ledige stillinger:
«Nå skal vi utvikle nettverk som når ut til enda flere»
Kunne du tenke deg å være nettverksbygger eller ønsker du mer informasjon om etablerte nettverk? Juristforbundets visepresident Katrine Bratteberg skriver her om satsing på lokake nettverk.
Rett til ammefri
Det må antas at behovet for ammefri kan bli større når permisjonstiden blir kortere.
- Mangelfull kompetanse og bruk av «hobbyjurister» svekker innbyggernes rettssikkerhet
Ny rapport: - Forvaltningspraksis i Finnmark i strid med loven
Ny IA-avtale gjelder hele det norske arbeidsliv
Formålet med avtalen er å forebygge sykefravær og frafall, og på denne måten bidra til å øke sysselsettingen.
Bachelorstudenter ikke sikret jusmaster i Aarhus
Bachelorstudenter føler seg lurt etter at Universitetet i Aarhus innfører adgangsbegrensinger.
Snart frist for søknad om dommerstøtte
Kan brukes til studiereise, hospitering eller juridisk forfatterskap.
Forsøkte å få springkniver og gasspistol inn i tinghuset
Springkniver. Batangakniver. Gasspistol. Dette er blant gjenstandene som ble avslørt av sikkerhetskontrollen i Oslo tinghus i 2018.
Påtalejurister fra hele verden samles i Oslo
Påtalemyndighetens uavhengighet er under press i mange land
Ny #metoo-undersøkelse: Jusstudenter unnlater å varsle
Over 17 % av jusstudentene har opplevd seksuell trakassering, men mange velger å ikke varsle om det. – Bekymringsfullt, sier Sofie Rosvoll og Håvard Holm i Juristforbundet.
Birken, triatlon eller yoga på CV-en?
- Toppledere fokuserer i større grad på menneskene enn alt som kan måles.
Etter #metoo: Nye felles retningslinjer mot trakassering på jusstudiet
– Alle skal avstå fra handlinger eller uttalelser som oppfattes som angrep på studentens verdighet, heter det i nye retningslinjer for de tre juridiske fakultetene. Juristforbundet og Advokatforeningen gir sin tilslutning.
Tingrettene i Østfold ønsker sammenslåing
Tingrettene i Fredrikstad, Halden, Moss og Sarpsborg tar selv initiativ til sammenslåing.