

– UiO-studenter ønsker å bli inkludert
Våren 2018 var et urolig semester på Juridisk fakultet i Oslo, skriver Marie Bakke og Helene Wulfsberg i dette debattinnlegget.
Av Marie Bakke, tillitsvalgt i Juristforbundet-Student Oslo og Helene Wulfsberg, tillitsvalgt i Juristforbundet-Student Oslo
Våren 2018 var et urolig semester på Juridisk fakultet i Oslo, preget av opphetede debatter på sosiale medier og en frustrasjon hos jusstudentene.
Urolighetene har særlig knyttet seg til omlegginger av eksamensgjennomføringen; herunder nye eksamenslokaler, nytt digitalt eksamenssystem samt endringer hva gjelder gjenopptak av eksamen.
Gjennomgangstema i innspillene fra jusstudentene og studentorganisasjonene, er at de ikke føler seg inkludert i beslutningsprosessene fra fakultetets side. Særlig informasjonsflyten vedrørende hvilke endringer fakultet planlegger, trekkes frem.
Et eksempel er innføringen av en redusert gjenopptakskvote og emnesperre, hvilket innebærer at adgangen til å ta eksamener på nytt blir betraktelig innskrenket. Emnesperren, som trer i kraft høstsemesteret 2019, innebærer at det ikke vil være mulig å ta opp fag dersom studenten har meldt seg opp til viderekomne emner.
For tur står forslag om en reduksjon av gjenopptakskvoten. Per i dag kan studentene velge å ta opp eksamen i opptil fire beståtte fag. Forslaget som ligger på bordet, er at gjenopptakskvoten skal halveres. Ryktene om innskjerpingene spredte seg som ild i tørt gress på sosiale medier i april måned. Misfornøyde studenter har forsøkt å komme med innspill til ledelsen gjennom flere kanaler; blant annet via JSU (juridisk studentutvalg), ved å sende epost til ledelsen og ved å skrive brev som har blitt publisert på Facebook som en underskriftskampanje.
JSU har i møte med dekanatet gitt klar beskjed om at studenter som allerede har planlagt sitt studieløp etter gjeldende betingelser, vil bli misfornøyd med endringer. Endringer i gjenopptakskvoten kan ha betydning for en ambisiøs og strukturert jusstudent som kan ha planlagt at det er hensiktsmessig for henne å ta opp avlagte eksamener.
Juristforbundet-Student har i det samme møtet med dekanen, oppfordret til bedre informasjonsflyt, en mer transparent beslutningsprosess og et tettere samarbeid. Et eksempel til etterfølgelse er samarbeidet mellom studentene og ledelsen ved det juridiske fakultetet i Tromsø. JSU i Tromsø beskriver en situasjon der studentene inkluderes i beslutningsprossesene. At det foreligger et fungerende samarbeid mellom studentene og ledelsen, gir seg utslag på trivselsundersøkelser der Tromsø kommer best ut av de juridiske fakultetene.
Anledningen til å bedre samarbeidet byr seg allerede i anledning den forestående beslutningen om gjenopptakskvote. Debatten rundt den forestående endringen har versert på sosiale medier. På facebook ble det publisert et brev fra studenter til ledelsen, som 407 studenter kommenterte at de ønsket å skrive under før det ble sendt. Ved revidering av gjentakskvoten har ledelsen mulighet til å involvere studentene i utredning, utforming og innfasingsplan, slik at alle kan bli mest mulig fornøyd med en eventuelt ny ordning.
Juristforbundet-Student oppfordrer ledelsen ved juridisk fakultet i Oslo til å involvere JSU i prosessen med endring av gjentakskvoten. Videre å lage systemer og rutiner som sikrer informasjonsflyt, transparens i beslutningsprosessene og som involverer studentene på en meningsfylt måte. På den måten kan man skape et bedre samarbeid.
Ledige stillinger:
– Legal Tech-startups representerer i en del tilfeller en opposisjonsbølge
Bak mange av oppstartsbedriftene innen Legal Tech ligger en rettferdighetstanke, og ofte er det advokater som hopper ut av bransjen etter noen år og samarbeider med teknologer, forteller forsker som har studert digitalisering i advokatbransjen og oppstartsbedrifter innen Legal Tech.
Over 150 ansatte og innsatte koronasmittet i fengsler og i friomsorgen
Siden pandemien brøt ut har nå i alt 152 ansatte og innsatte blitt smittet av covid-19 her i landet. Smitten har økt særlig mye bak murene siden oktober i fjor.
En av tre politijurister vurderer å slutte
En undersøkelse blant politijurister viser at 33 prosent vurderer å slutte i stillingen.
Riksadvokaten: – Stort behov for å systematisere og forklare de ulike rettskildene
– Behovet for forskning er nærmest uendelig stort for å få systematisert og forklart de ulike rettskildene, sier riksadvokat Jørn S. Maurud. Han sier det opp gjennom årene er produsert et regelmylder på dette området.
Nytt studie skal gi økt kompetanse i å ramme kriminelle økonomisk
Det er ekstremt viktig å ta verdier ut av den kriminelle sfæren, men inndragningstallene i Norge er for lave, sier fagansvarlig for nytt studie – og oppfordrer flere påtalejurister til å delta.
Pengene fra Rettssikkerhetsprisen går til journalistikk
Prispengene på 100 000 kroner går til stipender for journalister som vil skrive om rettssikkerhet og demokrati.
Korona og smittevernlov gir nye problemstillinger
Helserett har de siste årene blitt stadig mer populært blant jusstudentene, og i takt med digitaliseringen øker antallet juridiske problemstillinger innenfor helsesektoren. Det siste året har koronapandemien vist oss hvor viktig helserett er for oss alle, mener jusforsker Anne Kjersti Befring.
– Informasjon om Nobel og prisens idé blir møtt med mangel på interesse eller direkte fiendtlighet
Jeg har prøvd å forstå hvorfor det skal være så vanskelig å få en diskusjon om Nobels formål og sikre at forvaltningen følger opp intensjonen med Nobels testament, skriver Fredrik S. Heffermehl, leder av Nobel Peace Prize Watch og redaktør av nobelwill.org
Analyse av 830 sivilsaker i Høyesterett gir mulighet for å forutsi domsresultat
Etter å ha gått gjennom 830 sivile saker i Høyesterett i en periode på mer enn 50 år satt forskerne igjen med et resultat som, til en viss grad, og under gitte forutsetninger, gjør det mulig å predikere domsutfallet i landets øverste domstol.
– Jussens uklarhet kan innebære ulikebehandling av psykisk syke lovbrytere
Professor Linda Gröning får penger fra Forskningsrådet til prosjekt om hvordan psykoser og psykiske lidelser fraskriver eller ikke fraskriver personer straffeansvar.
- Vil finne ut om minoriteter diskrimineres på jusstudiet
Nasjida Noorestany er ny leder for jusstudentene.
«Juridisk forskning er en investering i rettssikkerhet»
For å bygge kunnskap, trenger vi forskning. Det er derfor all grunn til å lytte når de juridiske fakultetene over lengre tid har påpekt manglende interesse for og satsning på juridisk forskning, skriver Katrine Bratteberg.
Forskere med appetitt på havrett
I løpet av få år har Norsk senter for havrett ved UiT opparbeidet internasjonal anerkjennelse og satser friskt på en stadig bredere rettsvitenskapelig forskning innen ulike områder av havretten.
Varslet full oppmøtestopp i retten for politijurister i nedstengte kommuner
Hovedverneombud varslet på et tidspunkt stans av oppmøte for juristene i domstolene i de berørte områdene.