Skal på bevisjakt i Rwanda

En advokatfullmektig med «en etterforsker i magen». I en stillingsannonse litt utenom det vanlige leter Matrix etter en advokatfullmektig med interesse for internasjonal strafferett.

Brynjulf Risnes og kollega Tor Even Gjendem på landsbygda i Rwanda under arbeidet med en tidligere sak i 2014. Foto: Privat
Brynjulf Risnes (i orange t-skjorte) sammen med kollega Tor Even Gjendem på landsbygda i Rwanda i 2014. Foto: Privat

Advokat Brynjulf Risnes forteller at de jobber med forsvar av personer som er anklaget for deltakelse i folkemordet i Rwanda i 1994.

- Det er snakk om to saker. En av dem er en utleveringssak, og den andre dreier seg om en mann i 50-årene som ble pågrepet i sommer, sier han.

Den siktete mannen kom til Norge i 2006 og har vært norsk statsborger siden 2014. Risnes beskriver sakene som kompliserte og krevende og forteller, som stillingsannonsen antyder, at de er nødt til å reise til Rwanda.

- I disse sakene er det ofte vanskelig tilgjengelig bevismateriale. De baserer seg i stor grad på vitnebevis, og vitnene befinner seg i Rwanda, sier Risnes.

Sammen med en advokatfullmektig blir han derfor nødt til å reise både til Rwanda og en del andre afrikanske land for å finne relevante vitner.

- Vi kan ikke ringe rundt og spørre etter de riktige vitnene slik man i stor grad kan i andre type saker. Vi må snakke med vitnene om hva de vet, og vi må finne frem til egne vitner.

Studere lignende saker

Mellom 800.000 og en million tutsier og moderate hutuer ble drept i løpet av en periode på 100 dager fra 6. april til midten av juli i 1994. FN opprettet samme år krigsforbryterdomstolen International Criminal Tribunal for Rwanda (ICTR) med base i Arusha i Tanzania. ICTR avsluttet sitt arbeide i 2015.

Risnes peker på at den aktuelle saken i Norge er en del av et stort rettsoppgjør etter det brutale folkemordet, og at de må studere lignende saker fra andre land som dreier seg om det samme geografiske området.

Han forteller videre at det som regel er grupper i emigrantmiljøet som jobber med å avsløre delaktige i folkemordet som tar kontakt med myndighetene i Rwanda. Videre tar da myndighetene i Rwanda kontakt med myndighetene i det aktuelle landet hvor den mistenkte befinner seg.

- Det er åpenbart at det finnes personer som har deltatt rundt om i verden som ikke er straffet, men dessverre er ikke rettsikkerheten i rettsoppgjøret så god som man skulle ønske. Det er vanskelig å få et godt nok bilde av bevisene, og det er vanskelig for norsk politi å etterforske disse sakene, sier Risnes.

Mange søkere

Det har ikke latt vente på seg med henvendelser etter at Matrix la ut stillingsannonsen. Risnes forteller det både er søkere som er nyutdannet, men også flere som har jobbet i en del år med andre type saker fordi de ikke har funnet jobb på akkurat dette feltet.

- Det er utrolig mange flinke folk med interesse for dette, men det er jo ikke mange slike saker i Norge, sier Risnes.

Advokaten regner ikke med at saken skal for retten før tidligst neste høst, og at de vil trenge en advokatfullmektig i minst to år.

- Det er flere som har tatt kontakt og sagt at dette virkelig er drømmejobben. Flere har skrevet masteroppgave om rettsoppgjøret etter folkemordet i Rwanda. Det skal ikke bli noe problem å finne en god kandidat, sier han.