Juristene samlet for å meisle ut kravene foran årets lønnsoppgjør
Topptillitsvalgte jurister er samlet over to dager for å utarbeide kravene foran årets lønnsoppgjør.
Tirsdag denne uken åpnet Juristforbundets tariffkonferanse. Konferansen, der kravene ved årets lønnsoppgjør skal utarbeides, går over to dager i Oslo. Konferansen ble åpnet av Sverre Bromander, leder av Juristforbundet - Stat. Han var glad for at det endelig er mulig å møtes fysisk til konferanse.
– Lønn og arbeidsvilkår er noe av det viktigste vi som forbund jobber med. Det er helt nødvendig at vi kan møtes som ett samlet forbund å diskutere dette foran oppgjøret og forankre det skikkelig.
Foran årets oppgjør er det flere temaer som danner et bakteppe.
– Vi har diskusjonen om hvordan frontfagsmodellen praktiseres, og det at både Akademikerne og Unio diskuterer akkurat det. Dessuten er den usikkerheten som krigen i Ukraina fører med seg alvorlig.
– Norm over tid
Anette Bjørlin Basma, forhandlingssjef i Akademikerne, er en av flere foredragsholdere på konferansen. Hun tok for seg nettopp frontfagsmodellen og hvilke utfordringer Akademikerne mener den har.
Frontfagsmodellen innebærer at konkurranseutsatt sektor forhandler først, og setter en norm for de andre oppgjørene. Det vil si at lønnsveksten over tid skal være noenlunde den samme i alle de store sektorene.
– Akademikerne støtter opp om frontfagsmodellen, men på følgende premisser: Det skal være en norm over tid, det skal være fleksibilitet mellom sektorer og lønnsdannelse og koordinering skal skje ved både sentrale og lokale forhandlinger.
– Dessuten er vi opptatt av at det skal lønne seg å ta høyere utdanning. Vi er også opptatt av å gjøre noe med konkurransegapet mellom offentlig og privat sektor, sa Basma.
– Det er praktiseringen av frontfagsmodellen og hvordan arbeidsgiversiden i offentlig sektor forholder seg til den, som er problematisk. Frontfaget skal være en norm over tid, ikke brukes som en fasit. Virksomhetene må i større grad styre egen virksomhet. Det blir spennende å se hva forhandlingene i frontfaget kommer til i år og hvordan arbeidsgiver i stat og kommune reagerer på det, sa forhandlingssjefen.
På spørsmål om hun tror det kan bli streik i år, svarte hun:
– Slikt er alltid en ferskvarevurdering og vanskelig å spå. Men at noen oppgjør kommer til å gå til mekling er i alle ikke usannsynlig.
Tariffkonferansen fortsetter i dag med seksjonsvise samlinger.