

NAV skal se om kunstig intelligens kan forutse sykefravær
Predikering av sykefravær og profilering av ansatte blant prosjekter i "regulatorisk sandkasse" for kunstig intelligens.
Det er valgt fire prosjekter som skal være med i Datatilsynets regulatoriske sandkasse for ansvarlig kunstig intelligens - der tanken er å utforske og utfordre et juridisk utfordrende terreng.
Blant disse er er et NAV-prosjekt, som handler om bruk av maskinlæring for å predikere sykefraværslengde. NAV vil her bruke kunstig intelligens til å predikere hvor lenge nylig sykmeldte personer vil forbli sykmeldt, for å kunne konsentrere innsats der den trengs mest.
Et annet prosjekt, i regi av selskapet Secure Practice, handler om å «profilere» ansatte med tanke på hvilken sikkerhetsrisiko de utgjør for virksomheten, for så å kunne tilpasse tiltak
De to andre prosjektene er fra Age Labs, som går på bruk av maskinlæring til å utvikle prediktiv diagnostikk for aldersrelatert sykdom og fra KS, der man skal analysere elevers data fra ulike læringsverktøy, for å hjelpe lærer i å tilpasse undervisning og vurderingsarbeid.
Datatilsynets regulatoriske sandkasse er et virkemiddel i Regjeringens strategi for kunstig intelligens, som skal legge til rette for innovasjon og økt bruk og deling av data i offentlig sektor.
Et vepsebol
Om prosjektet fra selskapet Secure Practice, skriver Datatilsynet på sin nettside at man vil “se hvor langt inn i vepsebolet profilering på arbeidsplassen det er mulig å komme uten å komme på feil side av lovverket.”
– Det er kanskje noe av det mest spennende her, fordi vi går inn i et landskap vi normalt ikke ville bevege oss inn i, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.
– Det er ikke sånn at det å bli tatt opp i sandkassa er et godkjenningsstempel eller en garanti for at de kommer i mål med et resultat som vi mener er akseptabelt fra et personvernsståsted. Men jeg syns det hadde vært veldig spennende om vi hadde klart å få til, at noe som i utgangspunktet er utfordrende, inngripende og betenkelig, likevel kan gjøres på en måte som ikke krenker personvernet, sier han.
Ledige stillinger:
Rapport: Enkelte påtalejurister har hatt et uforsvarlig arbeidsmiljø
Gransking av varsel fra politijuristene fastslår at det ikke er grunnlag for kritikk mot politimester.
Vil tydeliggjøre påtalejuristens rolle i politiet
Kan redusere «slitasje som uklar rolle- og ansvarsfordeling kan medføre», sier Justisdepartementet.
Tenker du på noe nytt? Dette er mulighetene for utdanningspermisjon
I en litt bortgjemt bestemmelse i arbeidsmiljøloven er retten til utdanningspermisjon regulert.
Statsadvokat blir Svalbards første sysselmester
Førstestatsadvokat Lars Fause blir ny sysselmann på Svalbard - fra juli endres stillingstittelen til sysselmester.
Én fjerdedel av kommunene sliter med å få tak i høyt utdannede fagfolk
Jurister blant kompetansen kommunene sliter med å rekruttere. Konkurransedyktig lønn kan løse utfordringene, sier Akademikerne.
«Likt arbeid – ulik lønn: Kvinnelige jurister tjener bare 84,2 prosent av mannlige juristers lønn»
Det viser Juristforbundets lønnsstatistikk. Selv om kvinner leverer det samme som menn i arbeidslivet. Og de når i langt mindre grad opp til toppstillingene. Økt likestilling er et samfunnsansvar, det er vårt felles ansvar, et ansvar for deg og meg, skriver Sverre Bromander.
Opprop mot flere jusutdanninger: - Kvantitet, fremfor kvalitet er sjelden en god løsning
- At en spesialisert mastergrad skal likestilles med og gi de samme rettighetene, som dagens master i rettsvitenskap er svært kritikkverdig, heter det i et opprop startet av en jusstudent som over 1400 har signert.
Akademikerne med medlemsvekst i koronaåret
– Koronakrisen har vist hvor viktig fagforeningene og gode tillitsvalgte er for å sikre trygghet i usikre tider.
Skal se på lønnssystemet for ledere i staten
Et regjeringsoppnevnt utvalg skal se på alle sidene av lederlønnssystemet i staten.
«Domspremissene og domsslutningene i straffedommer er ofte for lange og for detaljrike»
Dette er en utvikling som har forsterket seg etter at den nye straffeloven trådte i kraft, skriver statsadvokat Stein Vale.
Behov for flere jurister i kontrollen av de hemmelige tjenestene
EOS-utvalget varsler om behov for å øke den juridiske kapasiteten i sekretariatet.
– Dei som skriv og nyttar nynorsk skal føle seg heime ved fakultetet
Kan ikkje vere samd i at fakultetet har eit haldningsproblem knytt til juss på nynorsk.