Brudd i lønns­oppgjøret i staten

To uker med forhandlinger førte ikke fram.

Anders Kvam er Akademikernes forhandlingsleder (Foto: Akademikerne) 

Lønnsoppgjøret i staten går dermed til Riksmekleren. Meklingen starter 23. september og frist går ut ved midnatt 14. oktober.

– Staten har lukket døra for forhandlinger både om økonomi og forbedring av tariffavtalen. Derfor ber vi nå om bistand fra Riksmekleren for å komme til enighet, sier forhandlingsleder Anders Kvam i Akademikerne Stat i en pressemelding. 

Han sier det er «overraskende og skuffende at staten nekter å åpne reelle forhandlinger om forbedringer i avtalen».

– Vi forventer og krever økt kjøpekraft for våre medlemmer, sa Sverre Bromander, leder for Juristforbundet - Stat, da forhandlingene startet 1. september.

LES OGSÅ: Lønnsoppgjøret i staten er i gang

– Ikke disponibel økonomisk ramme

I en pressemelding fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet heter det at staten tilbød en lønnsvekst på linje med frontfaget - men at det av hensyn til lønnstillegg gitt i fjor (overheng), forventet lønnsøkning og lokale tilpassinger (gliding) og en pensjonskomponent – ikke er noen disponibel økonomisk ramme i årets oppgjør.

– Jeg har forståelse for at hovedsammenslutningene synes dette er krevende. Samtidig er det særs viktig for staten å respektere frontfaget, og å trygge arbeidsplasser både i offentlig og privat sektor. Dette gjelder særlig i den krevende og spesielle situasjonen vi er i med tanke på koronapandemien og de utfordringene den har gitt oss, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup.

Akademikerne avviser at kravene er uansvarlige.

«Med koronapandemi og usikre økonomiske utsikter som bakteppe gikk Akademikerne til forhandlingsbordet med forventninger om et ansvarlig oppgjør», skriver Akademikerne.