Katrine Bratteberg (Foto: Juristforbundet)
Katrine Bratteberg (Foto: Juristforbundet)

Ny undersøkelse: Kun 62 prosent mener loven er lik for alle

– Urovekkende, sier Juristforbundets visepresident om funn i ny undersøkelse.

Torsdag, 4. juni 2020 - 10:20

Hvor like for loven oppfatter vi oss selv? Svaret varierer med inntekten viser en undersøkelse Respons Analyse har utført for Juristforbundet, der et tverrsnitt av befolkningen er spurt om ulike aspekter ved rettsstaten.  

96 prosent av de spurte mener likhet for loven er en viktig samfunnsverdi – men samtidig mener kun 62 prosent at loven faktisk er lik for alle, uavhengig av bosted og personlig økonomi.

– Det er urovekkende å lese at hver tredje person ikke mener loven er lik for alle i Norge. Selve grunnlaget i enhver velfungerende rettsstat hviler på nettopp det prinsippet. Det er også noe vi i Juristforbundet jobber for, så det er ekstra leit å lese at flere ikke opplever det slik, sier visepresident Katrine Bratteberg i en pressemelding.

Skille på inntekt

Resultatene viser at det ikke er store forskjellen på hvordan du opplever deg behandlet av loven, enten du bor i nord eller sør eller har høy eller lav utdanning.

Det markante skillet kommer når man ser på inntekt, ifølge Juristforbundet. 

Personer med høyest inntekt, over én million, er mest enig i påstanden om at loven er lik for alle. Her sier 8 av 10 seg enig.

Snittet i de andre inntektsgruppene ligger på 6 av 10.

Det er tilnærmet ingen forskjell på svarene fra de med under 400 000 i inntekt, som de med 800 000 – 1 000 000 i inntekt.

– Dette er overraskende funn. Hvorfor de best betalte skiller seg ut på denne måten vet jeg ikke, men det er uansett betryggende at tilliten ikke er markant synkende jo mindre du tjener for andre inntektsnivåer. Det kunne man fort fryktet, sier Bratteberg i forbundets pressemelding.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for jevnlige oppdateringer.

Emneord: 

Ledige stillinger:

Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Søknadsfrist: 
26.04.2021
Spesialeininga for politisaker
Spesialeininga for politisaker
Søknadsfrist: 
03.05.2021
Spesialenheten for politisaker søker advokater/jurister på verv
Søknadsfrist: 
04.05.2021
Sivilombudsmannen
Søknadsfrist: 
04.05.2021
Arbeids- og sosialdepartementet
Arbeids- og sosialdepartementet
Søknadsfrist: 
05.05.2021