Ny rekord for narkotika­program

183 domfelte påbegynte i fjor straff gjennom narkotikaprogram med domstolskontroll. 

Ingunn Seim (t.v.), leder av ND-senteret i Bergen og dommer Lise Gro Søreide i Bergen tingrett. Bildet er tatt i rettssalen i forbindelse med et tidligere rettsmøte i en ND-sak (Foto: KDI)
Ingunn Seim (t.v.), leder av ND-senteret i Bergen og dommer Lise Gro Søreide i Bergen tingrett. Bildet er tatt i rettssalen i forbindelse med et tidligere rettsmøte i en ND-sak (Foto: KDI)

Narkotikaprogram med domstolskontroll (ND) er straffegjennomføring ute i samfunnet og et alternativ til fengsel for rusavhengige som begår kriminalitet som er knyttet til rusavhengigheten.

Ordningen, som ble gjort landsdekkende fra 2016, varer i hele prøvetiden for en betinget dom og individuell tilpasning skal være et stikkord.

Domfelte har jevnlige møter med en dommer og oppmøter på friomsorgskontoret eller ND-senteret.

Økning

Statistikk lagt frem av Kriminalomsorgsdirektoratet viser at det har vært en påtagelig økning i antall ND-deltagere etter at ordningen ble gjort landsdekkende. 

I 2016 ble 32 dommer iverksatt på landsbasis. I 2017 og 2018 økte antallet til henholdsvis 132 og 157, mens det i fjor var 183 dommer som ble iverksatt. 

Pr. i dag er 298 domfelte inne i programmet.

– Krever stor egeninnsats

Dersom domfelte ikke følger opp tiltakene programmet eller begår ny kriminalitet, kan retten bestemme at hele eller deler av dommen må sones i fengsel.

– Soning av en ND-dom krever en stor egeninnsats fra den domfelte. Du skal jobbe hardt og holde motivasjonen oppe i hele prøvetiden på minimum to år. På mange måter er denne formen for soning tøffere enn fengsel, sier Ingunn Seim, leder av ND-senteret i Bergen, i en pressemelding.

Innholdet i programmet kan være knyttet til rusbehandling, utdanning, opplæring, arbeid, fysisk helse, psykisk helse, kriminalitetsforebygging, nettverk, økonomi, fritid osv.