Bjørn Erik Thon (Foto: Datatilsynet)
Bjørn Erik Thon (Foto: Datatilsynet)

Mobiler skal spores for å hindre smitte: – Må være åpenhet om hvilke data som samles inn og hva de brukes til

Det er åpnet for å etablere system basert på sporing av mobiltelefon og en nedlastet app.

Fredag, 27. mars 2020 - 14:52

Det er Folkehelseinstituttet, i samarbeid med andre aktører, som utvikler appen som kan bidra til å redusere tiden som brukes på smitteoppsporing.

Tiltaket innebærer en automatisert sporing av personer som smittede har vært i nær kontakt med.

– Appen kan være et nyttig verktøy for å redde liv, men det er viktig at det er full åpenhet om hvilke data som samles inn og hva de brukes til, sier direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon i en pressemelding.

– Inngripende tiltak

Systemet vil gjennom en app bruke deltakernes mobiltelefoner til å kartlegge nærkontakt som påvist smittede personer har med andre. Det skal være frivillig for den enkelte å laste ned appen, og det skal gis god informasjon om hva det innebærer å ha den.

– For at borgerne skal laste ned appen, må det være full åpenhet fra myndighetenes side. Åpenhet bygger tillit, og da vil flere bruke løsningen. Men det er et inngripende tiltak som staten nå gjør i denne helt spesielle situasjonen, sier Thon.

Sporingssystemet forutsetter bruk av algoritmer knyttet til lokasjonsdata, og vil involvere personopplysninger.

– Vanskelige avveininger

– Vi etterlater oss en lang rekke digitale spor hver dag, og i motsetning til ved tidligere pandemier, har vi nå mulighet til å bruke disse dataene til å kartlegge smittespredning og varsle befolkningen på nye måter. Det er viktig å benytte seg av slike muligheter, men vi har ikke tidligere vurdert hvor langt vi kan gå i å tillate at personverndata blir brukt til slike formål i en krisesituasjon. Dette er vanskelige avveininger, og hvert enkelt tiltak må vurderes for seg, der formålet med tiltaket vil bli tillagt særlig vekt, sier Bjørn Erik Thon.

Datatilsynet mener det er vesentlig at det er helt frivillig å laste ned appen.

– Før appen lastes ned, må brukerne få tydelig og fullstendig informasjon om hvilke opplysninger som samles inn, hvilket formål dataene skal brukes til og lagringstid. De må også få informasjon om muligheten til og konsekvensene av å trekke samtykket tilbake, sier Thon.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for jevnlige oppdateringer.

Emneord: 

Ledige stillinger:

LOGO Boligbyggelaget NOBL
Boligbyggelaget NOBL
Søknadsfrist: 
30.09.2020
LOGO Bømlo kommune
Bømlo kommune
Søknadsfrist: 
03.10.2020
LOGO Politiet
Søknadsfrist: 
04.10.2020
LOGO Justervesenet
Justervesenet
Søknadsfrist: 
05.10.2020
LOGO TEKNA
TEKNA - Teknisk- naturvitenskapelig forening
Søknadsfrist: 
05.10.2020
LOGO Br sund
Søknadsfrist: 
07.10.2020
LOGO NVE
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Søknadsfrist: 
15.10.2020