Lønns­oppgjøret utsatt: Usikkert når lokale forhandlinger kan gjennom­føres

– Å hindre smitte er jobb nummer én nå.

Mandag, 16. mars 2020 - 13:31

Fredag i forrige uke ble det klart at samtlige av vårens lønnsforhandlinger utsettes til høsten på grunn av koronakrisen.

– Koronaviruset har satt samfunnet i en ekstraordinær situasjon, og vi støtter fullt ut avgjørelsen som er tatt. Å hindre smitte er jobb nummer én nå, og forutsetningene for å gjennomføre normale forhandlinger er rett og slett ikke til stede, sier Kari Sollien, leder i Akademikerne.

Skulle startet i april

Etter planen skulle forhandlingene i offentlig sektor starte opp i begynnelsen av april. 

– Nå er det det viktigste først. Nå handler det om samfunnshelsen og samfunnets sikkerhet. Og det går foran alt annet, sier Sverre Bromander, leder av Juristforbundet - Stat.

– Vi skal ta vår del av ansvaret, vi skal bidra og gjøre vårt i den nasjonale dugnaden slik at samfunnet kommer best mulig igjennom koronakrisen. Og vi skal nå konsentrere oss om å bistå og hjelpe medlemmer og tillitsvalgte igjennom denne krisen på en best mulig måte.

Lokale forhandlinger

Situasjonen gjør at mye er uavklart. 

– Vi vet ennå ikke hva dette vil ha å si for lokale forhandlinger, utover at de nok nødvendigvis må utsettes også. Vi vet ennå ikke når de kan gjennomføres. Rett og slett fordi vi ikke vet når de sentrale forhandlingene kan og vil gjennomføres. Vi skal holde medlemmer og tillitsvalgte oppdatert så godt vi kan.

– Samtidig er det viktig å understreke at dette ikke bør eller skal ha noen påvirkning på virkningstidspunktet for oppgjøret. Resultatet av lønnsoppgjøret bør og må bli det samme uavhengig av når oppgjøret gjennomføres. Når det er sagt, så er det viktig å påpeke at virkningstidspunktet er en del av forhandlingene, sier Bromander.

– Men alt det skal vi ta når den tid kommer. Nå handler det om å gjøre det viktigste først. Nå handler det om at vi alle skal gjøre vårt ytterste for å ta vare på de mest sårbare.

Store konsekvenser

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup sier det er riktig å utsette lønnsoppgjøret.

– Vi står i en krevende situasjon for landet som kan få store konsekvenser for norsk arbeids- og næringsliv. Det er derfor en klok og riktig beslutning å utsette lønnsoppgjøret i frontfaget, noe som også gjør det naturlig å utsette lønnsoppgjøret i staten, sier Astrup.

Ledige stillinger:

Norges Bondelag
Søknadsfrist: 
17.01.2022
Bygg fellesutgifter, Nes kommune
Søknadsfrist: 
31.01.2022
Miljøenheten, Trondheim kommune
Søknadsfrist: 
03.02.2022