Leder i Akademikerne, Kari Sollien. (Foto: Akademikerne)

Skoler og barnehager stenges: – Foreldre må få rett til syke­penger eller omsorgs­penger i hele perioden

Arbeidstakerorganisasjonene har sendt brev til regjeringen der de krever tiltak for å minske skadevirkningene for berørte arbeidstakere. 

Fredag, 13. mars 2020 - 7:44

Unio, YS og Akademikerne krever at det innføres tiltak som demper konsekvensene for arbeidstakere som både blir direkte og indirekte berørt av koronaviruset.

I et brev til regjeringen krever de tre hovedorganisasjonene flere konkrete tiltak:

«Regjeringen har signalisert endringer i permitteringsordningen. Endringer må begrense byrden både for arbeidstakere og arbeidsgivere.  I første omgang ber vi regjeringen fjerne dagens bestemmelse om tre ventedager/karensdager for de som permitteres. I tillegg mener vi perioden for arbeidsgivers lønnsplikt ved permittering bør fjernes.»

«En rekke arbeidstakere vil ha mulighet til å jobbe hjemme, men i mange yrker er ikke dette et alternativ. En rekke foreldre vil også oppleve at deres barn ikke kan gå på skole eller barnehage. Alle som ikke kan jobbe som følge av smittefare eller som må være hjemme fordi barn må være hjemme/skoler og barnehager stenges må ha rett til sykepenger eller omsorgspenger i hele perioden/periodene det er snakk om.»

«Dersom mange blir syke eller havner i karantene kan det bli nødvendig å gi midlertidige lettelser i arbeidsgivernes finansieringsansvar under sykefravær.» 

– Arbeidsgiverne betaler i dag sykepenger de 16 første dagene av sykdomsforløpet. Dette kan bli svært dyrt for mange arbeidsgivere. Derfor mener vi at regjeringen midlertidig må fjerne arbeidsgivers lønnsplikt under sykefravær, sier leder i Akademikerne, Kari Sollien.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for jevnlige oppdateringer.

Emneord: 

Ledige stillinger:

Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Søknadsfrist: 
26.04.2021
Spesialeininga for politisaker
Spesialeininga for politisaker
Søknadsfrist: 
03.05.2021
Spesialenheten for politisaker søker advokater/jurister på verv
Søknadsfrist: 
04.05.2021
Sivilombudsmannen
Søknadsfrist: 
04.05.2021
Arbeids- og sosialdepartementet
Arbeids- og sosialdepartementet
Søknadsfrist: 
05.05.2021