Kallmyr: - Mange gode kandidater til sette­riksadvokat i Nav-saken

Vurderer Jørn Maurud inhabil. 

Jøran Kallmyr. Foto: Tuva Bønke Grønning
Justisminister Jøran Kallmyr. Foto: Tuva Bønke Grønning

Jørn Maurud måtte sin første dag som riksadvokat opplyse om at han vurderer seg inhabil i Nav-saken fordi han er samboer med Hanne Bjurstrøm. Bjurstrøm var i 2012 var arbeidsminister for Arbeiderpartiet da den aktuelle EØS-forskriften ble innført. 

Da justisminister Jøran Kallmyr møtte pressen fredag sa han at han vurderer Maurud som inhabil og at det jobbes med å få på plass en setteriksadvokat i saken. 

Kallmyr sier han ikke har noen kommentar til hvem som er aktuell, men understreker at de vil jobbe raskt for å få dette på plass.

- Vi har mange gode kandidater, sier han.

- Dette er sånn som skjer av og til. Da Maurud søkte denne jobben var dette en sak vi ikke visste noe om, men vi har gode og ryddige måter å ordne opp i når det gjelder slike situasjoner. 

Justisministeren påpekte også at den ferske riksadvokaten har vært ryddig hele veien og informert departementet godt. 

- Fryktelig flaut

Det var VG som først skrev fredag at Jørn Maurud var inhabil i den mye omtalte Nav-skandalen. 

– Jeg synes jo også dette er fryktelig flaut, fryktelig ille, og så er det slik at denne håndteringen av disse sakene, det må jo skje hos Riksadvokaten. Det er riksadvokaten som kan beslutte gjenopptagelse av disse sakene, sier Maurud til VG.

"Sakskomplekset krever som nevnt videre oppfølging på riksadvokatnivå, og jeg legger således til grunn at departementet vil oppnevne en setteriksadvokat til å forestå dette", skrev riksadvokaten i brevet til Justisdepartementet, som ble sendt i dag.