NAV-skandalen: – Systemet presset forbi punktet for forsvarlighet
Leder for Politijuristene ser NAV-saken i sammenheng med press i hele justiskjeden.
– Her har det skjedd feil hele veien. Vi må se dette i sammenheng med myndighetenes manglende satsing på rettssikkerhet i Norge over lang tid. Påtale er presset, forsvarerne er presset og domstolene er presset.
Det sier Are Skjold-Frykholm, leder for Politijuristene, etter at det mandag ble kjent at minst 48 dommer om trygdesvindel er feil. 36 av dem ga ubetinget straff og den lengste soningen man har funnet så langt er på åtte måneder.
Verken påtalemyndighet eller domstolene har fanget opp at loven er tolket feil av NAV.
– I domstolene er det krise. Påtalemyndigheten løper i et hamsterhjul for å prøve å holde tritt, og forsvarersiden er presset på tid. Alle deler av kjeden er presset, sier han.
– Men her har det ikke vært nok kunnskap om EU-rett?
– Nei, men det er også et arbeidsgiveransvar å sørge for nok ressurser. Justis-Norge presses fra alle kanter. Det kan gå utover kvaliteten. Nå er systemet presset forbi punktet for forsvarlighet.
I forbindelse med statsbudsjettet sa for eksempel Domstoladministrasjonens direktør Sven Marius Urkeat «smertegrensen for Norges domstoler er for lengst passert».
Ettergå det rettslige grunnlaget
Under mandagens pressekonferanse sa riksadvokat Tor-Aksel Busch at man må ettergå det rettslige grunnlaget mer kritisk i anmeldelser som kommer fra fagmyndigheter.
– Lærdommen er at man må kritisk ettergå det rettslige grunnlaget ved anmeldelse fra offentlige myndigheter. Uansett hvor snevert felt det dreier seg om, sa Busch på pressekonferansen.
– Kan denne situasjon også oppstå på andre områder?
– Det vil alltid være en frykt for at det gjelder mer når slike feil blir identifisert. Jeg er selvfølgelig helt enig med riksadvokaten at det må gjøres selvstendige vurderinger, sier Are Skjold-Frykholm.
– Jeg vil si at denne saken illustrerer hvor viktig det er å satse mye mer på rettssikkerheten. Det krever ressurser. Påtale må styrkes, domstoler må styrkes og forsvarerne styrkes. Også må vi sørge for at jurister forvalter regelverket.
Ledige stillinger:
Lønnsoppgjøret: Akademikernes og Unios avtale er nå størst i staten
Sammen representerer Akademikerne og Unio om lag 75 000 ansatte i staten.
Etter sitt møte med advokatbransjen bestemte hun seg for å hjelpe bedrifter med å rekruttere flerkulturelle
Da Kimiya Sajjadi som jusstudent besøkte de store advokatfirmaene så hun bare «folk i fancy dresser» og «ingen med annen etnisitet enn etnisk norsk».
Tilbyr digital tvisteløsing: Gründerideen fikk drahjelp av pandemien
Under lockdown i 2020, med mye usikkerhet og en ny tilværelse på hjemmekontor, bestemte de tre gründerne av Mekle.no seg for å satse på å tilby digital tvisteløsing.
Dette betyr den nye advokatloven for jurister og advokater
Med den nye advokatloven får jurister, advokater, det rettssøkende publikum og andre aktører i rettslivet for første gang en samlet og enhetlig regulering av advokaters og juristers virksomhet, skriver Ragnhild Bø Raugland og Iselin Øverbø.
Jurister ønsker å lære mer om beslutningspsykologi
– Det er ingen yrkesgruppe jeg har snakket mer for enn jurister, sier psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg. I en undersøkelse han gjorde blant landets dommere svarte 98 prosent at de var enige i at psykologisk forskning hadde noe å tilføre beslutningsprosessene i norske domstoler.
Podkastjournalist og jusstudent: Assosierte jussen med «pappagutter og perleøredobber» – frem til hun selv fikk behov for fri rettshjelp
Å hjelpe andre mennesker stod sentralt da Marianne Reinertsen som 19-åring skulle velge studier.
Når arbeidsgiver lyver og NAV tror på dem
Det bør ikke ilegges forlenget ventetid på dagpenger med mindre arbeidsgiver klart dokumenterer at arbeidstaker selv kan bebreides for oppsigelsen eller avskjeden, skriver Bendik Rasmussen Skarpenes i Jussformidlingen.
Debatt: Skyldig til det motsatte er bevist
Selv om kriminalomsorgen kommer frem til at den innsatte ikke var skyld i det hen var mistenkt for, får hen ikke etterbetalt penger for å kompensere for den reduserte utbetalingen. Den innsatte pådras dermed økonomiske konsekvenser, selv om det konkluderes med at hen ikke er skyldig, skriver Lise Valen-Sendstad.
Kurser jurister i ledelse – Det er mye å hente på å bygge opp en god tilbakemeldingskultur
Ledere har mye å hente på å forberede seg på hvordan de ønsker å reagere både når de får og skal gi kritikk. Mange er ikke klar over viktigheten av å bygge opp en positiv feedbackkultur, mener psykologene Torbjørn Buer og Guro Øiestad.
Arbeidslivsjuristene med nytt styre og planer om faglige og sosiale aktiviteter
Et nytt styre i Arbeidslivsjuristene i Juristforbundet hadde sitt første møte denne uken.
Advokatgründere forebygger konflikter i selskapet med «parterapi»
De to advokatgründerne kjente hverandre godt før de startet opp firmaet i fjor høst. Planen om å starte et eget og annerledes advokatfirma skjøt fart etter en selvransakende prat over en utepils. Hver tredje måned går de i parterapi for å forebygge konflikter i selskapet.
Advokat René Stub-Christiansen flyttet inn på permanent hjemmekontor under pandemien
Rekordmange flytter ut av hovedstaden, og i Oslo og omegn har 69 prosent mulighet til å gjennomføre hele eller deler av jobben sin hjemmefra. Vi tok en prat med to jurister som har gjort varige endringer i bo- og arbeidssituasjon under pandemien.