Erik Moestue (Foto: Politiet)
Politiadvokat Erik Moestue (Foto: Politiet)

Cyberkrim: – Krevende å bevise hvem som sitter bak tastaturet

Politiadvokat Erik Mostue ved Nasjonalt cyberkrimsenter i Kripos har nær 20 års påtaleerfaring innen datakrimsaker.

Mandag, 12. august 2019 - 7:05

DNBs nettbankkunder var nær ved å bli påført betydelig økonomisk skade under et to måneder langt dataangrep ved årsskiftet 2015-2016. 

En 32-årig svensk statsborger møter mandag i Oslo tingrett, DNB-angrepet utgjør ett av mange tiltalepunkter mot mannen.

Politiadvokat Erik Mostue ved Nasjonalt cyberkrimsenter i Kripos har nær 20 års påtaleerfaring innen datakrimsaker. Mandag aktorerer han den omfattende bedragerisaken som har en strafferamme på seks års fengsel.

Moestue ønsker ikke å gå inn på forhold i etterforskingen, men politiadvokaten forteller at slike saker ikke sjeldent byr på store utfordringer.

– Ofte er det komplekse saker. Det som ofte skiller kriminalitet begått i cyberspace fra annen kriminalitet er jo at vi skal føre bevis for hvem som sitter på tastaturet og utfører selve handlingen. 

– I motsetning til saker hvor det eksempelvis tas beslag i ett kilo heroin på grensen, og hvor man da gjerne har en kurer, og etterforskningen foregår i den fysiske verdenen, så handler vår etterforskning om ip-adresser, å følge datatrafikk og pengestrømmer. Det siste er også en utfordring som følge av at de kriminelles utbytte ofte veksles i virtuell valuta, sier Moestue til Juristen.

«Utviklet angrepskode»

Ifølge tiltalen utviklet og testet 32-åringen, sammen med andre, en angrepskode, eller webinject mot DNBs nettbankløsning i perioden desember 2015 til februar 2016. 

I tiltalen står følgende: 

«Hensikten var å få tilgang til kundenes bankkontoer for deretter urettmessig å overføre penger til andre, for rettmessige kontoinnehavere ukjente personer. Han lyktes ikke i sitt forsett, men handlingene medførte tap eller fare for tap for nettbankkunder og/eller DNB».

Gøran Møller-Christiansen (Foto: Advokatfirmaet Elden)
Advokat Gøran Møller-Christiansen (Foto: Advokatfirmaet Elden)

Tiltalen går over syv sider, og består av i alt syv omfattende tiltalepunkter. Ved ett tilfelle skal 32-åringen, i følge tiltalen, ved flere anledninger ha opprettet nettsider for kjøp av varer og tjenester, og knyttet betalingsformidlingsselskap til hver enkelt nettside.

 I tiltalen heter det: 

«Med andre personers kredittkort og betalingsformidlingsselskap gjorde han fiktive kjøp for til sammen kr. 2 210 244, eller vesentlige deler av dette beløp. Transaksjonene ble godkjent av betalingsformidlingsselskapet og beløpet for fiktive kjøp ble overført til bankkonto tilknyttet nettsiden».

– Dette er omfattende bedragerier som er begått mot formidlingstjenester i utlandet – men hvor pengene er sluset inn via flere konti som lå i Norge, sier Moestue.

Pågrepet i juli i fjor

32-åringen ble pågrepet i Sverige 25. juli i fjor, og utlevert til Norge måneden etter. Han har sittet i varetekt siden. Hans forsvarer, advokat Gøran Møller-Christiansen ved advokatfirmaet Elden, sier følgende til Juristen om klientens forhold til skyld:

«Han erkjenner straffeskyld etter tiltalen, og tema blir hvilket faktum som skal anvendes i forhold til straffeutmålingen. Dette er ingen enkel materie».

En annen mann ble i samme sak dømt til 3,5 års fengsel i Kongsberg tingrett i desember 2017. Tingrettsdommen er rettskraftig.

Oslo tingrett har satt av fem dager til behandling av bedragerisaken. Rettens administrator er Mathias Råheim.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for jevnlige oppdateringer.

Emneord: 

Ledige stillinger:

Kristiansand kommune
Søknadsfrist: 
22.05.2022
FEE-Påtale finans og spesiallov, Oslo politidistrikt
Søknadsfrist: 
27.05.2022
Universitetet Stavanger
Søknadsfrist: 
29.05.2022
OsloMet - storbyuniversitetet
Søknadsfrist: 
12.06.2022