7000 jurister i 135 land: Annenhver kvinne og hver tredje mann i bransjen opplever mobbing eller trakassering

Ny rapport fra IBA (International Bar Assosciation). 

En rapport fra IBA (International Bar Assosciation) har gjennomført viser store problemer med mobbing og trakassering i advokatbransjen, skriver organisasjonen, og lister og opp noen av funnene:

  • En av to kvinner og en av tre menn har opplevd mobbing på arbeisdplassen
  • En av tre kvinner og en av 14 menn har opplevd seksuell trakassering
  • 57 prosent av mobbesakene og 75 prosent av episodene med seksuell trakassering ble ikke rapportert eller meldt fra om
  • 65 prosent av de som har opplevd mobbing har sluttet eller vurdert å slutte i jobben

Det er nesten 7000 jurister fra 135 land som har svart på undersøkelsen som er gjennomført av IBA i samarbeid med Acritas. 

Du kan lese hele rapporten her 

- Det er dypt skamfullt at vår profesjon, som jo er basert på høye etiske normer, har stor overflod av eksempler på dårlige arbeidsforhold, sier Horacio Bernardes Neto, president i IBA.

- IBA vil gjennomføre en global kampanje for å sikre at det prioriteres å få bukt med mobbing og seksuell sjikane. Vi skal jobbe for positive forandringer. 

Kieran Pender, som ledet prosjektet, sier i en pressemelding at undersøkelsene viser at de som utsettes for mobbing eller seksuell trakassering sjelden rapporterer om forholdene til verken noen på arbeidsplassen eller andre. 

- De melder ikke fra på grunn av statusen til den som mobber eller trakasserer, frykt for konsekvenser og fordi hendelsene ofte begrenser seg til arbeidsplassen.

Fra Norge har 509 respondenter svart på undersøkelsen. I oversikten over landene har Norge fått fargen lys gul når det gjelder mobbing, noe som betyr at mellom 15 og 28 prosent har svart at de har opplevd mobbing på jobben.

Når det gjelder seksuell trakassering har mellom 18 og 20 prosent svart at de har opplevd dette på jobben.