Rapport: 21 prosent har ikke opp­datert systemene sine i henhold til GDPR

Samtidig er ikke det offentlige gode nok på datasikkerhet, ifølge rapport. 

Morten Skodbo
Morten Skodbo presenterte rapporten om Norges digitale status.

Kun 55 prosent av offentlige virksomheter er i dag tilstrekkelig beskyttet mot digitale trusler, mens 21 prosent ikke har oppdatert systemene sine i henhold til GDPR.

Det kommer fram i Rambøll-rapporten «IT i praksis».

– Disse tallene viser et alvorlig bilde. Skal innbyggernes personvern ivaretas på en god nok måte er det offentlige nødt til å gjøre mer for å sikre egen virksomhet og brukernes persondata, sier Morten Skodbo, direktør for Rambøll Management Consulting, i en pressemelding.

Samtidig viser undersøkelsen at innbyggerne er åpne for at informasjon om dem deles, dersom det gir dem bedre og mer sammenhengende tjenester.

Ønsker helhetlige tjenester

«IT i Praksis - Norges digitale status» kartlegger strategi, ledelse, trender og erfaringer innen bruk av IT i de 500 største private og offentlige virksomhetene i Norge. 

Når det gjelder digital satsning i Norge, peker rapporten på at det lenge har vært tydelig fokus på digitalisering, samtidig som utviklingen har gått saktere enn man har ønsket. 

– Vi ser stadig en positiv utvikling opp til et visst nivå. Men når det gjelder å komme over på mer avanserte helhetlige tjenester ser vi at mange fortsatt stagnerer, sier Skodbo. 

De offentlige virksomhetene ligger noe bak de private i digital utvikling, men det finnes unntak.

– Aldri før har vi opplevd en mer innovativ og fremoverlent kommunesektor. Det er imponerende å se at kommunene klarer å kombinere en arbeidskrevende kommunereform med store digitale løft. Det offentlige er i ferd med å bygge grunnmuren som vil gi store løft noen år frem i tid, sier Leif Arne Brandsæter, administrerende direktør i Visma Enterprise i pressemeldingen.