Amal og George Clooney vil overvåke rettssaler i hele verden

Lanserer app som skal hindre urettferdig rettergang. 

Amal og George Clooney (Foto: Mirrorpix/Mega)
Amal og George Clooney (Foto: Mirrorpix/Mega)

Menneskerettighetsadvokat Amal Clooney og ektemannen George Clooney har gjennom The Clooney Foundation for Justice lansert et nytt digitalt verktøy som skal overvåke rettssaler i hele verden. 

25. april presenterte ekteparet prosjektet på Columbia Law School, skriver law.com

Sammen med ABA og Microsoft har stiftelsen som mål å rapportere om urettferdig rettergang i utviklingsland og styrke rettssikkerheten spesielt for LGBT-personer, journalister og kvinner. 

Prosjektets formål er å hindre ulovlige rettssaker i land hvor rettssystemet styres av diktatoriske prinsipper og som ikke følger internasjonale avtaler og konvensjoner. 

Under presentasjonen av TrialWatch la paret vekt på at korrupte myndigheter rundt om i verden i økende grad bruker rettssalen til maktmisbruk og til å kneble dissidenter. 

Legaltechnews.com skriver at prosjektet blant annet får støtte fra American Bar Association (ABA), i tillegg til at 20 ingeniører fra Microsoft har jobbet fulltid med å utvikle en app som observatører kan bruke i rettssalen. 

Prosjektet skal gi brukere mulighet til å samle inn data og dokumenter fra rettssaken før det lastes opp i en sky hvor jurister kan se på og vurdere saken. Hvis det er noe å rapportere om, vil det hvis mulig, bli fulgt opp med juridisk bistand slik at saken kan tas videre til den internasjonale menneskerettighetsdomstolen.