Gir 38 millioner til fond mot organisert kriminalitet

Utenriksdepartementet vil gi Global Initiative against Transnational Organized Crime 38 millioner. 

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tirsdag denne uka møtte statssekretær Audun Halvorsen Mark Shaw, som er direktør for Global Initiative against Transnational Organized Crime (GI).

I en pressemelding skriver regjeringen at Utenriksdepartementet nylig inngikk en avtale med GI om støtte på inntil 38 millioner kroner til fondet Civil Society Resilience Fund Against Organized Crime.

Audun Halvorsen. Foto: Fotograf Sturlason/UD
Audun Halvorsen. Foto: Fotograf Sturlason/UD

– Det nye fondet innebærer en ny og innovativ måte å bekjempe transnasjonal, organisert kriminalitet på, sier Halvorsen.

- Det vil fungere som en inkubator, ved å kanalisere ressurser og kompetanse til lokale samfunnsaktivister, journalister og ulike aktører på grasrotsnivå. Med sitt globale nettverk og brede erfaring er GI en solid partner i dette arbeidet.

"Bakgrunnen for avtalen med GI er behovet for å stanse en utvikling der organiserte kriminelle grupper i enkelte land og områder fordriver staten som primær myndighet. Organisert kriminalitet utgjør i dag en alvorlig trussel for mange lands utvikling" skriver departementet i en pressemelding.

Starter i mars

GI påpeker at i det siste tiåret har ikke lenger de høyeste drapsratene vært i typiske krigs- og konfliktområder, men i områder hvor organiserte kriminelle grupper har fordrevet staten som primær myndighet. 

Fondet skal begynne sitt arbeid i mars 2019. 

- I vårt daglige arbeid ser vi folks liv bli ødelagt av kriminalitet. Men vi ser også skinnende eksempler på mot og håp i nettopp de samfunnene som er mest påvirket av slik kriminalitet, sier Mark Shaw i en uttalelse på egne nettsider