

Vil ha felles nordisk kamp mot a-krim
Hjemmelsgrunnlag og sanksjons-grunnlaget må utvikles hvis arbeidslivskriminalitet skal bekjempes bedre, mener NK ved a-krimsenter etter konferanse med nordiske bygningsarbeidere.
Dag Selsjord er seniorrådgiver hos Skatt øst og koordinerer kunnskaps-bygging på Akrimsenteret i Oslo.
– Politikerne har et ønske om at flere etater skal bidra til bekjempelsen av kriminalitet i arbeidslivet. Gjerne ved bruk av administrative sanksjoner. Dette kan være hensiktsmessig i enkelte tilfeller, men er ikke tilstrekkelig for å bekjempe de groveste tilfellene, sier Selsjord som altså mener bedre hjemler og sanksjonsgrunnlag trengs.
– Viktig er det at a-krimsenter og andre offentlige etater er åpen på hvordan vi ønsker samarbeid med byggebransjen. Åpenhet kan både dempe og men også skape frustrasjon. Vi hører mange i byggebransjen sier de er frustrerte over hvorfor ingenting skjer i enkelte saker, sier han.
– Samarbeid i Norden mellom fagforeninger er bra. Mellom myndighetene har vi operativt samarbeid. Eksempelvis Arbeidstilsynet har nært samarbeid med sine kolleger i de øvrige Nordiske landene. Vi har hatt danske og svenske arbeidstilsyn på besøk fordi de vil lære mer hvordan vi jobber i Norge. I konkrete saker er det god utveksling av erfaringer mellom politi og arbeidstilsyn med gode informasjonskanaler, sier han.
– Ikke-begrep
– Samarbeid har eksistert lenge i Norden, men a-krim har som begrep ikke eksistert ellers i Norden. Derfor er flere etater i Norden nysgjerrige på begrepet. Hvordan vi fungerer operativt. Særlig er etatene i Sverige og Danmark nysgjerrige på den norske modellen å jobbe på, forteller han og legger til at fagblad i byggebransjen i Sverige har hatt artikkel om hvordan etatene jobber med a-krim i Norge, forteller Selsjord.
– Det er få begrensinger i lovverket, unntatt taushetsplikten.
Samarbeid og utveksling av metoder de kriminelle bruker er nyttig mellom etatene i de nordiske landene. Verden ser forholdsvis lik ut i Norden. Men når nye kriminelle metoder kommer først i Sverige og Danmark, er det bra at vi kan plukke dette opp igjennom samarbeid før nye metoder sprer seg videre.
Betydningen av å møte flere nordiske organisasjoner og etater på konferansen som nylig var i regi av Oslo bygningsarbeiderforening er stor, mener Selsjord.
– Spesielt spennende er det å høre om “Fair play bygg” i Stockholm. Om hvor aktivt de henter inn informasjon. Det overrasket meg litt. Viktig er det også å høre hva fagforeningene som er tett på byggebransjen fanger opp. Hva de oplever i byggemarkedet av bekymringer er viktig å fange opp, sier han.
Fair play bygg har på kort tid rukket å tipse myndighetene i Stockholm om mange sannsynlige ulovligheter på arbeidsplasser. Aktørene i arbeidslivet står bak tiltaket med to personer som samler tips og som drar rundt på byggeplasser og gjør urformelle tilsyn. Dels etter mønster fra Byggebransjens uropatrulje i Trondheim som har eksistert i tre år.
– Fortsatt grenseløst
Petter Vellesen leder Oslo bygningsarbeiderforening og fremholder at de kriminelle ikke kjenner noen grenser enten de kommer via Sverige eller Danmark. Han mener mer effektiv innsats burde være mulig.
– Når taushetsplikt blir til hinder for å oppklare forbrytelser, da er det noe galt spør du meg. Noen ganger opplever vi også at hensynet til personvernet hindrer oppklaring. Da må vi lure om det er forbryterne eller samfunnet som skal ivaretas.
– En mulighet til å begrense spredningen kunne være egne grupper som utveksler flere opplysninger og handle mer på tvers av landegrensene enn i dag.
Ledige stillinger:
Dette betyr den nye advokatloven for jurister og advokater
Med den nye advokatloven får jurister, advokater, det rettssøkende publikum og andre aktører i rettslivet for første gang en samlet og enhetlig regulering av advokaters og juristers virksomhet, skriver Ragnhild Bø Raugland og Iselin Øverbø.
Jurister ønsker å lære mer om beslutningspsykologi
– Det er ingen yrkesgruppe jeg har snakket mer for enn jurister, sier psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg. I en undersøkelse han gjorde blant landets dommere svarte 98 prosent at de var enige i at psykologisk forskning hadde noe å tilføre beslutningsprosessene i norske domstoler.
Podkastjournalist og jusstudent: Assosierte jussen med «pappagutter og perleøredobber» – frem til hun selv fikk behov for fri rettshjelp
Å hjelpe andre mennesker stod sentralt da Marianne Reinertsen som 19-åring skulle velge studier.
Her kan det bli streik til uken
Akademikerne varsler streikeuttak i en rekke virksomheter i stat og kommune dersom det ikke blir enighet i meklingen i lønnsoppgjøret.
Når arbeidsgiver lyver og NAV tror på dem
Det bør ikke ilegges forlenget ventetid på dagpenger med mindre arbeidsgiver klart dokumenterer at arbeidstaker selv kan bebreides for oppsigelsen eller avskjeden, skriver Bendik Rasmussen Skarpenes i Jussformidlingen.
Debatt: Skyldig til det motsatte er bevist
Selv om kriminalomsorgen kommer frem til at den innsatte ikke var skyld i det hen var mistenkt for, får hen ikke etterbetalt penger for å kompensere for den reduserte utbetalingen. Den innsatte pådras dermed økonomiske konsekvenser, selv om det konkluderes med at hen ikke er skyldig, skriver Lise Valen-Sendstad.
Kurser jurister i ledelse – Det er mye å hente på å bygge opp en god tilbakemeldingskultur
Ledere har mye å hente på å forberede seg på hvordan de ønsker å reagere både når de får og skal gi kritikk. Mange er ikke klar over viktigheten av å bygge opp en positiv feedbackkultur, mener psykologene Torbjørn Buer og Guro Øiestad.
Arbeidslivsjuristene med nytt styre og planer om faglige og sosiale aktiviteter
Et nytt styre i Arbeidslivsjuristene i Juristforbundet hadde sitt første møte denne uken.
Advokatgründere forebygger konflikter i selskapet med «parterapi»
De to advokatgründerne kjente hverandre godt før de startet opp firmaet i fjor høst. Planen om å starte et eget og annerledes advokatfirma skjøt fart etter en selvransakende prat over en utepils. Hver tredje måned går de i parterapi for å forebygge konflikter i selskapet.
Advokat René Stub-Christiansen flyttet inn på permanent hjemmekontor under pandemien
Rekordmange flytter ut av hovedstaden, og i Oslo og omegn har 69 prosent mulighet til å gjennomføre hele eller deler av jobben sin hjemmefra. Vi tok en prat med to jurister som har gjort varige endringer i bo- og arbeidssituasjon under pandemien.
Digitalisering av rettshjelp: Testet ut app for barn og unge
Rettssenteret testet ut prototype på det som skal bli en digital rettshjelpskanal under arrangementer i Oslo og Tromsø.
Personalsaker – hvorfor blir de ofte mer krevende enn arbeidsgiver forventer?
Etter å ha vært involvert med personalsaker i ca 20, år, har jeg erfart at disse sakene ofte blir mer krevende enn arbeidsgiver forventer, skriver advokat Curt A. Lier.