Preben (29) startet karrieren med eget advokat­firma

Allerede dagen etter at han fikk advokatbevilgningen startet Preben Justin Askø sitt eget advokatfirma i Drammen.

Preben Askø
Preben Askø (Foto: privat)

Denne artikkelen ble publisert i Juristen nr. 5 / 2018 som en del av en serie om å starte opp for seg selv.

- Jeg tror nok ikke det er veldig mange som kaster seg rundt så raskt som jeg gjorde. Tilsynsrådet hadde ikke engang systemer for å håndtere en forespørsel om oppstart av advokatvirksomhet én dag etter bevilling, forteller 29-åringen.

Han synes flere unge advokater burde kaste seg ut i det og starte noe eget i stedet for å vente til de har jobbet noen år.

- Det er en myte i bransjen at du må jobbe i de store firmaene for å få spennende jus og vanskelige saker. Hos oss er det en rekke eksempler på saker vi har håndtert som jeg tidligere trodde at kun de største firmaene kunne håndtere. Starter du noe eget får du virkelig gjort mye forskjellig, og du slipper å bare gjøre mindre ting som unge advokater ofte må, sier han.

- Men du kommer deg jo ikke unna å være slaven til noen i en periode som advokatfullmektig. 

Flere ansatte

Veien frem mot egen oppstart beskriver Askø som litt tilfeldig. Det var først da han begynte å jobbe som advokatfullmektig at han virkelig så at det var mulig.

- Jeg har alltid vært flink til å skaffe nye nettverk rundt meg og opprettholde kontakter. Det var da jeg etter hvert dro inn en egen portefølje som advokatfullmektig at jeg begynte å se mulighetene, forteller han.

Omtrent ett år etter oppstart kan Askø nå fortelle at det har gått over all forventning. Han har ambisjoner om å bygge noe stort og hadde allerede fra start med seg en advokatfullmektig på laget. I dag er de to advokater og to advokatfullmektiger, og skal snart ansette enda flere. De har også så smått begynt å kikke på lokaler i Oslo med tanke på utvidelse.

Tidkrevende

Selv om Askø stortrives og synes det aller meste ved jobben er spennende, legger han ikke skjul på at det har vært tidkrevende og til tider stressende. Det har blitt mange lange dager på kontoret. Han mener det har vært en stor fordel å ha en ansatt allerede fra start som har hjulpet til å dra lasset.

- Du må være innstilt på å sette av mye tid. Du må rett og slette brenne for det. Men det er klart det er kjedelig innimellom. Det er ikke kjempemoro å sitte i timevis med en regnskapsfører og å holde på med alle de administrative tingene, sier han, men peker likevel på noe positivt med akkurat det også:

- Det er jo veldig lærerikt å gjøre alle disse tingene. Jeg har faktisk lært mye om regnskap og andre ting som jeg får bruk for i min rådgivning.

Finansiell risiko

Det lille advokatkontoret tilbyr et bredt utvalg av juridiske tjenester for privatpersoner i tillegg til eiendomssaker for bedrifter. Ved oppstart lånte Askø selv inn 500.000 kroner til bedriften for å få på plass kontorene med møbler og utstyr. Et år senere er gjelden nedbetalt og driften god, forteller han.

Askø tror mange kvier seg for å starte for seg selv på grunn av den finansielle risikoen.

- Det er klart det er en risiko som du må være villig til å ta. Du må ha en tanke om hva som skjer hvis du ikke har de inntektene du ønsker deg i startfasen. Det er ikke sikkert du får noe lønn den første tiden, og du har hele tiden risikoen for å ikke få nok å gjøre, sier han.

Til tross for mye arbeid og høyt tempo har 29-åringen ikke angret seg et sekund det siste året.

- Jeg er så fornøyd. Det har virkelig gått over all forventning.