Startet for seg selv: Ville vekk fra de store

- Ikke hør på de som sier «er du sikker?», sier advokat Jane Veivåg Ulset. Selv hadde hun lang fartstid som advokat da hun startet sitt eget advokatfirma, men oppfordrer flere unge til å hoppe i det.

Advokat Jane Veivåg

Nærings- og energidepartementet, Økokrim, advokatfirmaet Schjødt, advokatfirmaet Lynx og advokatfirmaet Hjort er bare et utdrag av tidligere arbeidsgivere på advokat Jane Veivåg Ulsets CV. Ulset beskriver karrieren sin så langt som full av spennende jobber og utfordringer, men forteller at hun etter hvert har følt at noe manglet. Høsten 2016 hoppet hun i det og startet sitt eget advokatfirma.

- Jeg ville drive det som jeg selv vil, sier hun og forteller at hun var drevet av en ide om hva som er god advokatvirksomhet og hva som er en bra arbeidsplass. Jeg ville også ha det mer gøy på jobb, og da må man sette rammene selv, sier hun og fortsetter:

- Hos de store firmaene er inntjening i fokus og tøffe timesbudsjetter råder grunnen. Folk jobber på spreng for å klare budsjetter, og det blir mindre tid til faglig utveksling og andre ting. Jeg har ikke noe mål om å vokse raskt og bygge noe stort. Størrelse er ikke en kvalitet i seg selv. Jeg vil ikke ligne på de store firmaene i det hele tatt.

Advokat Jane Veivåg Ulset

Ryddig overgang

Tanken om å starte for seg selv fikk vokse og gro i godt over et halvt år før Ulset endelig bestemte seg for å ta steget. Hun tror den største bøygen for mange er å bestemme seg rett og slett.

- Det er klart det kan virke skremmende, men når du først har hoppet i det erstatter som regel iveren frykten for å ikke få det til. I tillegg mener jeg at man ikke kan tenke for mye på hva som kan gå galt i oppstarten. Du må tro på deg selv og kjøre på. Ikke høre så mye på de som sier «Er du sikker?» sier hun.

Hun trekker frem tid, overskudd og energi som nødvendigheter hvis du ønsker å starte noe eget.

- Du må sette av mye tid, og du må ha orden fra første dag. Stålkontroll på alt fra økonomi til datasystemer er viktig. Markedsføring er også ekstremt viktig. Det er fort gjort å bli litt bortskjemt hvis du har mye å gjøre en periode, men du må alltid huske at det kan komme roligere perioder, sier hun.

Er du ansatt et sted når du bestemmer deg for å starte for deg selv, er det viktig at prosessen med overgangen går ryddig for seg. Alt som har med å knytte klienter til seg må unngås før man har sluttet og firmaet er oppe og går, påpeker Ulset.

- Det er viktig å være veldig ryddig i en slik overgang. Du tar en risiko og mange ønsker selvfølgelig å få med seg klienter videre, men her er det viktig å være ekstremt ryddig og ikke forsøke seg på det.

Selv informerte hun sine daværende klienter om at hun skulle slutte og tilbød seg å finne en annen advokat i firmaet som de kunne bruke.

- Ofte vil likevel klientene ønske om å følge deg, for selv om de store firmaene har et godt grep om markedet er klientene ofte knyttet opp mot en enkeltadvokat.

Flere damer

I dag har Ulset ansatt en advokatfullmektig, men har ingen konkrete planer om flere ansettelser med det første. Ei heller et mål om å vokse veldig.

- Jeg ansetter flere når tiden er inne, men det er ikke et mål i seg selv. Jeg tror det er en forskjell på menn og kvinner i bransjen der. Mennene har ofte ambisjoner om å vokse og bygge et stort firma, mens kvinnene tenker litt annerledes.

Hun forteller at hun ser stadig flere kvinner som også velger å starte for seg selv.

- Det er flere og flere damer som kaster seg utpå, og jeg tror unge kvinner tenker annerledes enn da jeg startet i yrket. De vil ikke nødvendigvis tilpasse seg de rammene et stort firma setter, men ønsker seg mer frihet, sier hun.

- Skulle jeg gjort noe annerledes, så skulle jeg startet for meg selv mye tidligere.