Er sine egne sjefer

Da de oppdaget et «hull i markedet» bestemte Lene Harling Nilsen og Heidi Langseth seg for å starte eget firma etter kort tid i arbeidslivet. 

Lene Harling Nilsen og Heidi Langseth
– Vi har aldri følt behov for et større miljø. Man blir mer selvstendig når man må finne ut av ting selv, sier de to gründerne Lene Harling Nilsen(t.v.) og Heidi Langseth (Foto: Hampus Lundgren)

I syvende etasje i et kontorhotell midt i Oslo sentrum har Harling Nilsen og Heidi Langseth i over et halvt år jobbet på spreng frem mot lanseringen av «Anbudsjuristen», som tilbyr juridisk rådgivning i anbudsprosesser. 

De to unge juristene forteller at de ofte får kommentarer som går på at de er tøffe som starter eget firma i så ung alder. Selv synes de prosessen har gått veldig fint, men kan fortelle at det hele skjedde ganske brått og uventet. 

– Hadde noen fortalt meg at jeg skulle drive eget firma bare ett år etter studiene så hadde jeg nok ikke trodd på dem. Det har aldri vært et mål under studiene, men det har nok vært en fjern drøm, forteller Harling Nilsen.

– I studietida drømmer mange om å jobbe med strafferett i et stort firma, men veldig få ender opp med å gjøre det. Det var helt tilfeldig at vi begynte å jobbe med offentlige anskaffelser. Det finnes mange spennende muligheter innen de mer utradisjonelle rettsområdene, og der tror vi sjansen for å lykkes med noe eget er større, sier Langseth, og fortsetter: 

– Det er helt herlig å jobbe for seg selv, og vi trenger ikke strebe for å passe inn i et stort miljø. Her sitter diskusjonene løst og ideene flyr fritt. I tillegg følger vi vår egen dresscode. 

Så muligheter i markedet 

På det lille rommet i kontorfellesskapet har Langseth og Harling Nilsen brukt utallige timer de siste månedene. På glassveggen ut mot gangen henger et virvar av Post-It-lapper i forskjellige farger. På en rosa lapp står det skrevet «LinkedIn» med et hjerte på. De har måttet sette seg inn i mye nytt, og har spart penger ved å gjøre det aller meste selv: designet logo og nettside, satt seg inn i markedsføring og bedriftsøkonomi. 

– Vi synes hele prosessen har vært utrolig givende. Bare det å ha designet vår egen logo gir et sterkere eierskap til hele konseptet, sier Harling Nilsen. 

De to møttes da de begge startet i selskapet Tenders våren og sommeren 2017. Som de eneste ansatte i Norge så de store muligheter i markedet og hadde etter hvert mange ideer til hvordan et slikt selskap kunne gjøre det bedre. 

I januar i år hadde de spart opp litt penger, sa opp jobbene og var klare til å starte opp for seg selv. En liten tvist på planene ble det da de fikk forhandlet frem muligheten til å kjøpe selskapet de hadde jobbet i. 

 

Jeg vil slå et slag for at karakterjaget ikke er så viktig som alle skal ha det til

 

På den måten fikk de fordelen av å beholde regnskapsfører, datautstyr og en liten portefølje. Ulempen var at de tok over et firma med røde tall. Nå har de snudd underskudd til overskudd og er klare for lansering av nytt navn og konsept. 

– Vi så muligheter for å kutte kostnader og øke omsetningen. Det var jo vi som var selve tjenesten, forteller de. 

– Blitt selgere 

Selv om verken Harling Nilsen eller Langseth vil beskrive seg som spesielt kreative forteller de at ideene kom på løpende bånd når de først hadde tatt avgjørelsen om å starte for seg selv. 

– Vi har måttet kaste oss ut i det. Vi kunne jo ikke noe om økonomi eller markedsføring, og nå har vi i realiteten blitt selgere, sier Langseth, som mener en mulighet for å ha litt bedriftsøkonomi på jusstudiet kunne gitt flere unge jurister og advokater «guts» til å starte noe eget. 

Langseth oppfordrer flere studenter og unge jurister til å følge en drøm om å starte for seg selv og mener det ikke nødvendigvis trenger å være et mål å få A i alle fag for å komme inn hos et av de store advokatfirmaene. Hun forteller om en bedriftspresentasjon i studietida hvor de fikk høre at de bare kunne glemme å søke jobb i det aktuelle firmaet med mindre de hadde «ren laud» (gammelt karaktersystem hvor 2,15 og bedre på jusstudiet var «ren laud», eller «rosverdig fremfor andre»). 

– Det satte en støkk i meg. Jeg vil slå et slag for at det karakterjaget ikke er så viktig som alle skal ha det til. Du kan være utrolig god i det du driver med selv om du ikke har A i alle fag. Når du kommer ut i jobb er det andre ting, som personlig egenskaper, som er vel så viktig, sier hun. 

– I tillegg finnes det utrolig mange muligheter til å kombinere jussen med noe annet, for eksempel jus og teknologi. 

– Vi har aldri følte behov for et større miljø. Man blir mer selvstendig når man må finne ut av ting selv, sier de to gründerne

Selv om både Langseth og Harling Nilsen synes prosessen har vært både morsom og lærerik, har de også hatt sine tvil underveis. Vil det fungere? Vil det bli for mye jobb? Hva med privatlivet? 

– Selv om vi har startet for oss selv og er opptatt av karriere skal vi også kunne ha et liv ved siden av jobben. At vi er to kvinner er selvfølgelig ikke noe hinder for å lykkes med eget selskap, mener Langseth. 

– Det er absolutt ingen grunn til at vi skal tenke annerledes. I stedet for å fokusere på det som kan gå galt har vi hele tiden prøvd å tenke; «Tenk om dette går skikkelig bra» sier Harling Nilsen. De to mener det er en fordel å være ung når man starter for seg selv fordi man ofte har mindre å tape. 

– Å starte eget firma med juridisk rådgivning har nok også noen fordeler fremfor en del annet. Det er hodet ditt som er tjenesten, så du slipper store produksjonskostnader, påpeker Langseth. 

Ulempene er mye jobb og lite stabilitet i startfasen. Det er ingen garanti for lik lønn hver måned. Å skaffe nye kunder er en kontinuerlig jobb. 

– Vi tar jo med oss en del jobb hjem – det er klart. Men det handler om noe som er ditt eget, og det blir en del av livsstilen din. Du brenner jo litt ekstra for det da, sier Harling Nilsen.

Lene Harling Nilsen
Heidi Langseth

 

Tags