Foto: Trude Haugseth Moe, UiT Norges arktiske universitet
Notkevich spiller mot 10 spillere samtidig under et arrangement ved UiT. Foto: Trude Haugseth Moe / UiT

Jusstudenten Benjamin (25) er stor­mester i sjakk og sitter i kommune­styret

- Jeg har utrolig mye energi som bare må ut.

Mandag, 26. november 2018 - 11:13

Da han vant en sjakkturnering på SFO følte Benjamin Arvola Notkevich at han hadde funnet sitt kall. Han bestemte seg for å møte opp i Kirkenes sjakklubb og som 10-åring spilte han sin første turnering.

- Det var meg og en gjeng som var født på 40-tallet i den sjakklubben. Jeg ble tatt godt imot, og jeg tror de synes det var stas at en så ung gutt ville spille med dem, sier Notkevich.

I høst ble timevis med sjakkspill gjennom hele oppveksten «belønnet» da Notkevich fikk den internasjonale tittelen «stormester i sjakk». Bare 16 nordmenn har tittelen, som deles ut av Verdenssjakkforbundet (FIDE).

Mye energi

For den engasjerte 25-åringen fra Kirkenes kombineres sjakk på internasjonalt nivå med jusstudier ved Universitetet i Tromsø og en plass som kommunestyrerepresentant for SV i Tromsø.

- I jusen søker du gjerne et objektivt svar. Sjakk er mer konkurranse. Du må være rask og legge press på motstanderen din, og du kan ikke tenke at alt skal være perfekt. Så jus og sjakk har egentlig ikke veldig mye til felles, synes Notkevich.

Han forteller at han alltid har interessert seg for veldig mye samtidig som han har mye energi og ofte opplever problemer med å sitte stille.

Benjamin har brukt mange timer gjennom oppveksten på sjakk. Bilde fra 2012. Foto: Privat
Benjamin har brukt mange timer gjennom oppveksten på sjakk. Bilde fra 2012. Foto: Privat

- Jeg har utrolig mye energi som bare må ut. Jeg må alltid ha noe å holde på med, og hører gjerne på musikk eller spiser og drikker samtidig som jeg jobber. Jeg drikker veldig mye kaffe, ler han.

Men selv om kroppen er full av energi har Notkevich lært seg gode teknikker for å konsentrere seg, og legger opp dagene strukturert.

- Nå som jeg er i praksis er det jobb frem til 16. Etter jobb er det studier og politikk, sier han.

- Får du tid til sjakken da?

- Jada! Jeg føler egentlig at jeg har rom til overs for flere prosjekter om dagen.

Sjakkpause

Notkevich forteller at da sjakkinteressen først var tent ble han som barn veldig opptatt av å spille et visst antall timer hver eneste dag, slik at han hele tiden kunne bli bedre.

- Jeg husker jeg fikk for meg at jeg måtte spille fire timer hver dag. Når kompisene ville ha meg med ut for å spille fotball hendte det ofte at jeg svarte at jeg måtte spille sjakk i en time til før jeg kunne komme ut.

Da han flyttet til Tromsø som 14-åring synes han det var vanskelig å komme fra bygda til byen, og det var vanskelig å finne seg til rette sosialt. Sjakkinteressen dabbet også sakte men sikkert av, og da han som 20-åring tapte i VM mot en 13-åring fra India bestemte Notkevich seg for å legge sjakkbrettet på hylla.

- Men jeg klarte det ikke helt, og gjorde comeback.

Og i oktober fikk han altså tittelen «stormester i sjakk» under OL i Georgia.

- Han har hatt en fantastisk utvikling. Det er ingen som har gjort det så bra, så raskt som ham. Han har satset på sjakk spesielt de siste årene, sa Jan Sigmund Berglund, leder i Tromsø Sjakklubb til iTromsø.

Jus og argumentasjon

Benjamin Notkevich på kontoret i Finnmark fylkeskommune.
Benjamin Notkevich på kontoret i Finnmark fylkeskommune.

Nå om dagen er Notkevich i praksis hos Finnmark fylkeskommune. 25-åringen er på sitt fjerde studieår, og forteller at han valgte jusen fordi han var engasjert i politikk og samfunn og var fascinert av måten jurister kunne argumentere på.

- Jeg husker jeg kunne se en tale av Obama og tenke at han sikkert var så flink til å argumentere fordi han er jurist, sier han, og legger til:

- Nå som jeg er fire år inn i utdannelsen vet jeg jo at jus handler om veldig mye annet også.

Nå som sjakk-OL er over er det politikken som er den største lidenskapen.

- Som politiker er det givende å se resultater av innsats, men det er også frustrerende å se gamle monstre komme tilbake: når du tror man har fått ordnet opp i noe, men så dukker problemene opp igjen, sier han.

Hva drømmejobben er når studiene er fullført, er Notkevich fortsatt usikker på.

- Jeg tenker at man ikke kan forvente eller kreve for mye som ferdigutdannet jurist. Jeg interesserer meg som sagt i veldig mye, og kan godt flytte på meg, sier han.

Ledige stillinger:

LOGO Boligbyggelaget NOBL
Boligbyggelaget NOBL
Søknadsfrist: 
30.09.2020
LOGO Bømlo kommune
Bømlo kommune
Søknadsfrist: 
03.10.2020
LOGO Politiet
Søknadsfrist: 
04.10.2020
LOGO Justervesenet
Justervesenet
Søknadsfrist: 
05.10.2020
LOGO TEKNA
TEKNA - Teknisk- naturvitenskapelig forening
Søknadsfrist: 
05.10.2020
LOGO Br sund
Søknadsfrist: 
07.10.2020
LOGO NVE
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Søknadsfrist: 
15.10.2020