

Skal lede undersøkelser etter Tolga-avsløringene
– Det er veldig beklagelig at slike ting kan skje. At systemet ikke er tilstrekkelig robust til at man kan unngå dette som har funnet sted i Tolga.
Dette sier assisterende fylkesmann i Hordaland, Rune Fjeld. Den rutinerte juristen vil ha en lederrolle i undersøkelsene som regjeringen nå igangsetter.
– Formelt er det Fylkesmannen i Hordaland, som settefylkesmann, som har fått i oppdrag av statsråd Mæland å koordinere undersøkelsene som nå skal gjennomføres. Vi venter nå på å få det skriftlige oppdragsbrevet fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, sier Fjeld til Juristen.
Den foreløpig muntlige beskjeden fra statsråden går ut på at hele sakskomplekset med Tolga skal undersøkes når det gjelder tre sentrale problemstillinger.
– Det ene gjelder vergemål, og dette skal Statens sivilrettsforvaltning utføre. Det andre er forhold som omhandler diagnostisering, og dette skal undersøkes av Statens helsetilsyn. I tillegg til dette har Fylkesmannen i Hordaland, som settefylkesmann, fått oppdraget med å foreta en lovlighetskontroll når det gjelder psykisk utviklingskriteriet – det såkalte PU-kriteriet, i rammetilskuddet. Her er det sagt at det skal tas stikkprøver, og jeg oppfatter at det da skal gjøres i kommuner andre steder landet, men kan ikke svare noe detaljert rundt omfanget av dette før vi har fått oppdragsbrevet, sier Fjeld.
– Du skal lede undersøkelsen?
– Det er embetet som har fått dette ansvaret, med fylkesmann Lars Sponheim, som den ansvarlige. Men det vil jo være meg som i det praktiske vil forestå dette arbeidet, sammen med medarbeidere her på embetet.
– Stor betydning
– Hva er betydningen av å undersøke dette?
– Dette har stor betydning. Som også statsråd Mæland var inne på under sin pressekonferanse, så er det jo konstatert at to av disse brødrene i Tolga ikke skulle hatt diagnosen psykisk utviklingshemmet. Det er Helsetilsynet som skal se nærmere på hvem som har gjort feil, og hvordan. Men det er klart at dette har medført utbetaling til kommunen, rett eller urett. Det skal vi finne ut av, og det er klart viktig å gå igjennom hele dette systemet med diagnostisering, og kommunenes ansvar i dette, som Statens helsetilsyn skal se på. Vi skal prøve å gi et svar på om dette er et tilstrekkelig godt nok system, sier Fjeld.
Fylkesmannen i Hordaland skal ha et koordinerende ansvar for undersøkelsene som gjøres, også i forhold til Statens sivilrettsforvaltning og Statens helsetilsyns arbeid i saken.
– Dette er tidlig i prosessen, så hvordan vi skal gjøre dette i praksis er foreløpig ikke helt klarlagt. Men vi vil vel sannsynligvis komme med en felles vurdering av ulike spørsmål, sier Fjeld som understreker betydningen av det arbeidet som nå skal utføres.
– Dette er kjempeviktig. Privatpersoner har urettmessig fått diagnosen psykisk utviklingshemmet. Det er veldig beklagelig at slike ting kan skje, og at systemet ikke er tilstrekkelig robust til at man kan unngå noe slikt. Det er viktig, systemmessig, og ikke minst i forhold til tilliten til dette rammetilskuddet og til kommunene, å få prøve å få kartlagt så mye som mulig, sier Fjeld.
Innen 29. oktober skal Fylkesmannen i Hordaland gi regjeringen beskjed om hvor lang tid de vil trenge for å gjøre sin gjennomgang, og å komme med en fremdriftsplan.
Ledige stillinger:
Skal sammenligne Nordens høyesteretter i grunnlovssaker
Kan gi svar på om politikernes makt i økende grad båndlegges gjennom domstolenes utvidede tolkninger av grunnlovsbestemmelser.
– Ingen juss, ingen havvind
I seks år leder Ignacio Herrera Anchustegui prosjektet Gov-Wind som tar for seg de rettslige utfordringene ved reguleringer av havvind-produksjon. – Ingen juss, ingen havvind, sier han.
– Spørsmål i Stortinget om mer uavhengige tingretter i arbeidsrettssakene
Oppnevningen av meddommeren bør gjøres av domstolen, uavhengig av partenes ønsker og etter tilfeldighetsprinsippet, skriver advokat Nicolay Skarning.
– Legal Tech-startups representerer i en del tilfeller en opposisjonsbølge
Bak mange av oppstartsbedriftene innen Legal Tech ligger en rettferdighetstanke, og ofte er det advokater som hopper ut av bransjen etter noen år og samarbeider med teknologer, forteller forsker som har studert digitalisering i advokatbransjen og oppstartsbedrifter innen Legal Tech.
Over 150 ansatte og innsatte koronasmittet i fengsler og i friomsorgen
Siden pandemien brøt ut har nå i alt 152 ansatte og innsatte blitt smittet av covid-19 her i landet. Smitten har økt særlig mye bak murene siden oktober i fjor.
En av tre politijurister vurderer å slutte
En undersøkelse blant politijurister viser at 33 prosent vurderer å slutte i stillingen.
Riksadvokaten: – Stort behov for å systematisere og forklare de ulike rettskildene
– Behovet for forskning er nærmest uendelig stort for å få systematisert og forklart de ulike rettskildene, sier riksadvokat Jørn S. Maurud. Han sier det opp gjennom årene er produsert et regelmylder på dette området.
Nytt studie skal gi økt kompetanse i å ramme kriminelle økonomisk
Det er ekstremt viktig å ta verdier ut av den kriminelle sfæren, men inndragningstallene i Norge er for lave, sier fagansvarlig for nytt studie – og oppfordrer flere påtalejurister til å delta.
Pengene fra Rettssikkerhetsprisen går til journalistikk
Prispengene på 100 000 kroner går til stipender for journalister som vil skrive om rettssikkerhet og demokrati.
Korona og smittevernlov gir nye problemstillinger
Helserett har de siste årene blitt stadig mer populært blant jusstudentene, og i takt med digitaliseringen øker antallet juridiske problemstillinger innenfor helsesektoren. Det siste året har koronapandemien vist oss hvor viktig helserett er for oss alle, mener jusforsker Anne Kjersti Befring.
– Informasjon om Nobel og prisens idé blir møtt med mangel på interesse eller direkte fiendtlighet
Jeg har prøvd å forstå hvorfor det skal være så vanskelig å få en diskusjon om Nobels formål og sikre at forvaltningen følger opp intensjonen med Nobels testament, skriver Fredrik S. Heffermehl, leder av Nobel Peace Prize Watch og redaktør av nobelwill.org
Analyse av 830 sivilsaker i Høyesterett gir mulighet for å forutsi domsresultat
Etter å ha gått gjennom 830 sivile saker i Høyesterett i en periode på mer enn 50 år satt forskerne igjen med et resultat som, til en viss grad, og under gitte forutsetninger, gjør det mulig å predikere domsutfallet i landets øverste domstol.
– Jussens uklarhet kan innebære ulikebehandling av psykisk syke lovbrytere
Professor Linda Gröning får penger fra Forskningsrådet til prosjekt om hvordan psykoser og psykiske lidelser fraskriver eller ikke fraskriver personer straffeansvar.
- Vil finne ut om minoriteter diskrimineres på jusstudiet
Nasjida Noorestany er ny leder for jusstudentene.