Jobber papirløst
- Det er et element av arroganse i å ikke ville prøve nye digitale løsninger, mener advokat Jon Christian Thaulow.
Hos BAHR blir stadig flere av advokatene papirløse.
– Vi er opptatt av å være fremoverlent når det gjelder digitale løsninger. Vi tester mye nytt gitt at det er sikkert og trygt, og er åpne for å la ansatte prøve nye digitale løsninger om de ønsker, sier Henrik Fagerholt.
Han er CTO i datterselskapet til advokatfirmaet BAHR, BAHR LEAP, som ble opprettet i april i år. Selskapet skal sørge for at advokatfirmaet ligger i forkant av den teknologiske utviklingen, som kommer til å påvirke konkurransesituasjonen i betydelig grad.
– Å sette seg inn i nye ting i en hektisk hverdag er vanskelig og for advokatene vil alltid klientene og advokatvirksomheten komme først. BAHR LEAP ble opprettet for å kunne sette av både tid og folk for å jobbe spesifikt med digitale løsninger, sier han.
Alt på iPaden
Tidligere i år inngikk selskapet en avtale med det norske teknologiselskapet Ayfie om programvare som skal gi smartere søk. En av målsetningene er at advokatene skal få bruke mer tid på jusen og mindre tid på å finne frem i dokumenter og tradisjonelt «papirarbeid».
Henrik Fagerholt forteller at han opplever at de aller fleste medarbeiderne hos BAHR er positive til nye digitale løsninger og at mange også engasjerer seg mye i mulighetene som finnes.
En av de mest ivrige er advokat Atle Skaldebø-Rød, som i hovedsak jobber med tvisteløsning. Skaldebø-Rød forteller at han nærmest aldri har med seg fysiske papirer i retten lenger og at han har jobbet mer eller mindre papirløst siden 2013. Han har alltid med seg en iPad hvor han har alle saksdokumentene.
– Jeg kunne ikke klart meg uten iPaden. Å ha alle dokumenter elektronisk gjør det enklere å bearbeide notater og søke opp ting, sier han.
Å møte i retten uten papirdokumenter er ikke noe hokus pokus, mener tvisteadvokaten, som har brukt Aktørportalen i flere år. Nå som den i løpet av september blir obligatorisk for alle er det nesten ingen grunn for noen advokater å ha med seg papirer lenger, mener han.
– En utfordring kan muligens være at det ikke finnes så gode løsninger for å tegne på iPad som passer inn i vår infrastruktur, og det kan man jo ha behov for.
– En annen utfordring kan være at informasjonstilgangen svulmer litt opp. Du har så store mengder med dokumenter og notater tilgjengelig at det kan være vanskelig å finne frem, påpeker Skaldebø-Rød.
– Arrogant å ikke ville
Også advokat Jon Christian Thaulow har de siste årene blitt glad i iPaden sin, og forteller at behovet han tidligere følte på for å lese eller jobbe på papir i dag er helt borte.
– Det viktigste er at verktøyene vi har passer vår måte å jobbe på, og at programmer og systemer snakker sammen. Det nytter ikke å ha en hel haug med ulike apper for alt du skal gjøre, sier han.
Både Skaldebø-Rød og Thaulow er opptatt av ny teknologi og prøver gjerne nye løsninger. De opplever begge at kollegaene i BAHR er positive og villige til å sette seg inn i nye digitale løsninger. Også i retten er det stadig flere advokater som jobber på iPad, selv om mange fortsatt har med seg den gamle papirbunken.
– Det er viktig å faktisk sette seg ned å prøve før du avfeier noe nytt, sier Skaldebø-Rød.
– Du må utfordre din egen arroganse litt. Det er et element av arroganse i å ikke ville, mener Thaulow.
Hektisk hverdag
Henrik Fagerholt forteller om positive medarbeidere som heller ikke blir demotivert hvis noe ikke fungerer så godt. Det er ikke alt som passer alle like godt.
– Det er helt klart en utfordring at alle naturlig nok har sin egen måte å jobbe på. Vi gjør ikke ting helt likt, og det jobbes med mange forskjellige juridiske områder hos oss, sier han.
Fagerholt mener at det ikke nødvendigvis er de yngste som er mest positive til nye løsninger, mens de eldre kvier seg.
– Det er ofte å sette seg inn i nye ting i en veldig hektisk hverdag som er utfordringen, sier han.
Han forteller videre at det er kjøpt inn iPader til alle ansatte som de kan ha med seg i retten, og at de ønsker å legge til rette for at alle advokatene skal kunne bli helt papirløse.
– Det er så mange fordeler. Alle saksdokumentene mine ligger der. Det er enklere å søke, sette bokmerker, jobbe hjemmefra og kommunisere med både kollegaer, klienter og domstolene, sier Skaldebø-Rød.