Med jus på cruise

Hun er en av få kvinner i toppstilling i et av verdens største rederier. 

Julie Ødegaard
(Foto: RCL Nordic)

Julie Ødegaard (33) vokste opp ved Drøbak og kunne som barn se cruiseskipene passere på sin vei til og fra Oslo. Hun tok master i rettsvitenskap i Oslo i 2009, men ble verken advokat, påtalejurist eller juridisk saksbehandler, og er klokkeklar på at det å ha en juridikum kan by på mange muligheter i yrkeslivet. 

Hun er en av få kvinner i toppstilling i ett av verdens største rederier - cruiserederiet Royal Caribbean International Ltd, som konstituert sjef for RCL i Norden. 

– Å ha juridikum gir mange muligheter og er en god bakgrunn. Det er veldig mange som automatisk tror at man skal bli advokat hvis man tar master i rettsvitenskap. Dette er noe jeg har blitt møtt med flere ganger etter endt studie og jeg tror også det er en oppfatning blant mange studenter. Man leser jevnlig artikler om karakterer og press på jussen, og jeg tror det er mange som føler at de må ta de tradisjonelle valgene for å lykkes. Mange setter egne begrensninger og det synes jeg er synd, for det finnes så utrolige mange muligheter, sier Ødegaard.

Under studiene, og i tiden etter, jobbet hun i ALS Scandinavia AB, som er et firma innen analyse av kjemiske stoffer. Der jobbet hun med finans og økonomi, som finansdirektør fra 2010. Før hun i en alder av 29 år begynte som finansdirektør for Royal Caribbean International i Norden. En stilling hun hadde i 3,5 år før hun sist desember tok hun over som konstituert Norden-sjef etter Mats Jacobsson. 

Hun forteller at hun henter inspirasjon fra å jobbe med flinke mennesker, og at hun har vært heldig som har hatt gode ledere som har hatt tro på henne. 

– På hvilken måte får du brukt jussen i jobben din? 

– Jussen er en akademisk utdannelse som jeg føler jeg benytter mer eller mindre hver eneste dag. Både når det gjelder metode og tilnærming til problemstillinger, men også mer spesifikt ved for eksempel kontraktsinngåelser. Med ansvar for en region og ansatte har jeg naturligvis også god bruk for innsikt i arbeidsretten. Jeg understreker at jeg synes det er viktig å benytte eksterne parter, med kompetanse innenfor de respektive områdene, men jeg har god nytte av å ha litt innsikt og det bedrer samarbeidet og forståelsen. 

– Hvor reiser du og familien når dere skal slappe av og ha ferie? 

– Jeg har reist med familien på cruise flere ganger. Min første cruiseopplevelse var under studietiden, da familien feiret mamma sin 50 års dag. Hele familien var med, inkludert besteforeldre og helt ned til den yngste på et halvt år. En perfekt ferieform når man er mange ettersom man får mye tid sammen, men man også får tid og anledning til å kunne være alene og gjøre ulike aktiviteter. Har reist flere ganger etter det også, seneste var i fjor sommer langs Amalfikysten. I hverdagen ellers har vi kjøpt en hytte på Hallangen, utenfor Drøbak, sammen med broren min. Her er jeg faktisk oppvokst og det er mitt sommerparadis, hvor vi bruker tid sammen med familien i helger og øvrig ferie. 

Nye skip 

Hun forteller om en bransje i vekst. 

– Cruise er fortsatt verdens hurtigst voksende ferieform og bransjens fremtid er positiv. Flere rederier, inkludert RCL, investerer i mange nye skip i tiden som kommer. Alene skal vi lansere ett nytt skip hvert eneste år de neste ti årene. Videre satser vi stort på å tilby gode opplevelser også på land, sier hun. 

Også Norge og norsk natur er noe cruise-turistene etterspør. 

– Vi har en del seilinger som går til Norge hvert eneste år – med flere ulike skip. Disse seilingene er veldig populære og normalt utsolgt. 

Tidligere i år lanserte rederiet verdens største cruise skip, Symphony of the Seas. 

– Dette er et svært populært produkt, både i Middelhavet og Karibien. 

– Vil bransjen måtte omstille seg mye til økte miljøvernkrav? 

– Vi har en stor interesse av å ivareta miljøet og spesielt miljøet i havet. Uten havene, ingen cruisevirksomhet. Derfor har vi i mange år vært dedikert i forhold til hva vi kan gjøre om bord og hva vi kan bidra med på land og i havene, sier Ødegaard og viser til flere tiltak og teknisk innovasjon for å redusere energiforbruket. 

– Går det bra å kombinere denne jobben med familieliv? 

– Ja, men det krever samtidig noen prioriteringer. Jeg har en fleksibel hverdag, hvor jeg også har mulighet til å jobbe om kvelden, hvilket ofte kan være en fordel med tanke på samarbeid med andre regioner og spesielt hovedkontoret i Miami. Totalt sett tilbringer jeg antagelig noen færre timer med sønnen min i løpet av en uke enn mange andre, men jeg er opptatt av å ha kvalitetstid sammen. 

– Har den varme sommeren påvirket antall bestillinger? 

– Sommeren har vært spesiell på mange måter, men i cruisenæringen har vi et booking-vindu som ligger litt lenger fram i tid, og bookingene for 2019 har ligget godt an. Min erfaring er at folk har en tendens til å tenke lenger fram i tid når de planlegger å dra på cruise, sier Julie Ødegaard, som er sjef for 35 ansatte i RCL Norden, fordelt på hovedkontoret i Oslo, og salgskontorene i de andre nordiske hovedstedene.