

Med jus på cruise
Hun er en av få kvinner i toppstilling i et av verdens største rederier.
Julie Ødegaard (33) vokste opp ved Drøbak og kunne som barn se cruiseskipene passere på sin vei til og fra Oslo. Hun tok master i rettsvitenskap i Oslo i 2009, men ble verken advokat, påtalejurist eller juridisk saksbehandler, og er klokkeklar på at det å ha en juridikum kan by på mange muligheter i yrkeslivet.
Hun er en av få kvinner i toppstilling i ett av verdens største rederier - cruiserederiet Royal Caribbean International Ltd, som konstituert sjef for RCL i Norden.
– Å ha juridikum gir mange muligheter og er en god bakgrunn. Det er veldig mange som automatisk tror at man skal bli advokat hvis man tar master i rettsvitenskap. Dette er noe jeg har blitt møtt med flere ganger etter endt studie og jeg tror også det er en oppfatning blant mange studenter. Man leser jevnlig artikler om karakterer og press på jussen, og jeg tror det er mange som føler at de må ta de tradisjonelle valgene for å lykkes. Mange setter egne begrensninger og det synes jeg er synd, for det finnes så utrolige mange muligheter, sier Ødegaard.
Under studiene, og i tiden etter, jobbet hun i ALS Scandinavia AB, som er et firma innen analyse av kjemiske stoffer. Der jobbet hun med finans og økonomi, som finansdirektør fra 2010. Før hun i en alder av 29 år begynte som finansdirektør for Royal Caribbean International i Norden. En stilling hun hadde i 3,5 år før hun sist desember tok hun over som konstituert Norden-sjef etter Mats Jacobsson.
Hun forteller at hun henter inspirasjon fra å jobbe med flinke mennesker, og at hun har vært heldig som har hatt gode ledere som har hatt tro på henne.
– På hvilken måte får du brukt jussen i jobben din?
– Jussen er en akademisk utdannelse som jeg føler jeg benytter mer eller mindre hver eneste dag. Både når det gjelder metode og tilnærming til problemstillinger, men også mer spesifikt ved for eksempel kontraktsinngåelser. Med ansvar for en region og ansatte har jeg naturligvis også god bruk for innsikt i arbeidsretten. Jeg understreker at jeg synes det er viktig å benytte eksterne parter, med kompetanse innenfor de respektive områdene, men jeg har god nytte av å ha litt innsikt og det bedrer samarbeidet og forståelsen.
– Hvor reiser du og familien når dere skal slappe av og ha ferie?
– Jeg har reist med familien på cruise flere ganger. Min første cruiseopplevelse var under studietiden, da familien feiret mamma sin 50 års dag. Hele familien var med, inkludert besteforeldre og helt ned til den yngste på et halvt år. En perfekt ferieform når man er mange ettersom man får mye tid sammen, men man også får tid og anledning til å kunne være alene og gjøre ulike aktiviteter. Har reist flere ganger etter det også, seneste var i fjor sommer langs Amalfikysten. I hverdagen ellers har vi kjøpt en hytte på Hallangen, utenfor Drøbak, sammen med broren min. Her er jeg faktisk oppvokst og det er mitt sommerparadis, hvor vi bruker tid sammen med familien i helger og øvrig ferie.
Nye skip
Hun forteller om en bransje i vekst.
– Cruise er fortsatt verdens hurtigst voksende ferieform og bransjens fremtid er positiv. Flere rederier, inkludert RCL, investerer i mange nye skip i tiden som kommer. Alene skal vi lansere ett nytt skip hvert eneste år de neste ti årene. Videre satser vi stort på å tilby gode opplevelser også på land, sier hun.
Også Norge og norsk natur er noe cruise-turistene etterspør.
– Vi har en del seilinger som går til Norge hvert eneste år – med flere ulike skip. Disse seilingene er veldig populære og normalt utsolgt.
Tidligere i år lanserte rederiet verdens største cruise skip, Symphony of the Seas.
– Dette er et svært populært produkt, både i Middelhavet og Karibien.
– Vil bransjen måtte omstille seg mye til økte miljøvernkrav?
– Vi har en stor interesse av å ivareta miljøet og spesielt miljøet i havet. Uten havene, ingen cruisevirksomhet. Derfor har vi i mange år vært dedikert i forhold til hva vi kan gjøre om bord og hva vi kan bidra med på land og i havene, sier Ødegaard og viser til flere tiltak og teknisk innovasjon for å redusere energiforbruket.
– Går det bra å kombinere denne jobben med familieliv?
– Ja, men det krever samtidig noen prioriteringer. Jeg har en fleksibel hverdag, hvor jeg også har mulighet til å jobbe om kvelden, hvilket ofte kan være en fordel med tanke på samarbeid med andre regioner og spesielt hovedkontoret i Miami. Totalt sett tilbringer jeg antagelig noen færre timer med sønnen min i løpet av en uke enn mange andre, men jeg er opptatt av å ha kvalitetstid sammen.
– Har den varme sommeren påvirket antall bestillinger?
– Sommeren har vært spesiell på mange måter, men i cruisenæringen har vi et booking-vindu som ligger litt lenger fram i tid, og bookingene for 2019 har ligget godt an. Min erfaring er at folk har en tendens til å tenke lenger fram i tid når de planlegger å dra på cruise, sier Julie Ødegaard, som er sjef for 35 ansatte i RCL Norden, fordelt på hovedkontoret i Oslo, og salgskontorene i de andre nordiske hovedstedene.
Ledige stillinger:
– Legal Tech-startups representerer i en del tilfeller en opposisjonsbølge
Bak mange av oppstartsbedriftene innen Legal Tech ligger en rettferdighetstanke, og ofte er det advokater som hopper ut av bransjen etter noen år og samarbeider med teknologer, forteller forsker som har studert digitalisering i advokatbransjen og oppstartsbedrifter innen Legal Tech.
Over 150 ansatte og innsatte koronasmittet i fengsler og i friomsorgen
Siden pandemien brøt ut har nå i alt 152 ansatte og innsatte blitt smittet av covid-19 her i landet. Smitten har økt særlig mye bak murene siden oktober i fjor.
En av tre politijurister vurderer å slutte
En undersøkelse blant politijurister viser at 33 prosent vurderer å slutte i stillingen.
Riksadvokaten: – Stort behov for å systematisere og forklare de ulike rettskildene
– Behovet for forskning er nærmest uendelig stort for å få systematisert og forklart de ulike rettskildene, sier riksadvokat Jørn S. Maurud. Han sier det opp gjennom årene er produsert et regelmylder på dette området.
Nytt studie skal gi økt kompetanse i å ramme kriminelle økonomisk
Det er ekstremt viktig å ta verdier ut av den kriminelle sfæren, men inndragningstallene i Norge er for lave, sier fagansvarlig for nytt studie – og oppfordrer flere påtalejurister til å delta.
Pengene fra Rettssikkerhetsprisen går til journalistikk
Prispengene på 100 000 kroner går til stipender for journalister som vil skrive om rettssikkerhet og demokrati.
Korona og smittevernlov gir nye problemstillinger
Helserett har de siste årene blitt stadig mer populært blant jusstudentene, og i takt med digitaliseringen øker antallet juridiske problemstillinger innenfor helsesektoren. Det siste året har koronapandemien vist oss hvor viktig helserett er for oss alle, mener jusforsker Anne Kjersti Befring.
– Informasjon om Nobel og prisens idé blir møtt med mangel på interesse eller direkte fiendtlighet
Jeg har prøvd å forstå hvorfor det skal være så vanskelig å få en diskusjon om Nobels formål og sikre at forvaltningen følger opp intensjonen med Nobels testament, skriver Fredrik S. Heffermehl, leder av Nobel Peace Prize Watch og redaktør av nobelwill.org
Analyse av 830 sivilsaker i Høyesterett gir mulighet for å forutsi domsresultat
Etter å ha gått gjennom 830 sivile saker i Høyesterett i en periode på mer enn 50 år satt forskerne igjen med et resultat som, til en viss grad, og under gitte forutsetninger, gjør det mulig å predikere domsutfallet i landets øverste domstol.
– Jussens uklarhet kan innebære ulikebehandling av psykisk syke lovbrytere
Professor Linda Gröning får penger fra Forskningsrådet til prosjekt om hvordan psykoser og psykiske lidelser fraskriver eller ikke fraskriver personer straffeansvar.
- Vil finne ut om minoriteter diskrimineres på jusstudiet
Nasjida Noorestany er ny leder for jusstudentene.
«Juridisk forskning er en investering i rettssikkerhet»
For å bygge kunnskap, trenger vi forskning. Det er derfor all grunn til å lytte når de juridiske fakultetene over lengre tid har påpekt manglende interesse for og satsning på juridisk forskning, skriver Katrine Bratteberg.
Forskere med appetitt på havrett
I løpet av få år har Norsk senter for havrett ved UiT opparbeidet internasjonal anerkjennelse og satser friskt på en stadig bredere rettsvitenskapelig forskning innen ulike områder av havretten.
Varslet full oppmøtestopp i retten for politijurister i nedstengte kommuner
Hovedverneombud varslet på et tidspunkt stans av oppmøte for juristene i domstolene i de berørte områdene.