«Advokater er livredde DEG»

- Advokater skal hjelpe folk. Deg og meg. Men etter nettsidene deres å dømme, virker de mest opptatt av seg selv, skriver Magnus Liøkel.

Tirsdag, 25. februar 2020 - 7:04

Av Magnus Liøkel, tekstforfatter og jurist

Hvis jeg skulle beskrevet menneskene i et typisk norsk advokatfirma basert på nettsidetekstene deres, måtte det blitt noe slikt: En kald, selvsentrert gjeng blottet for personlighet.

Ikke et ideelt utgangspunkt for å vinne tilliten til folk. 

En sømløs tjenesteleveranse mot klient

Se for deg at du står midt i en livskrise. Du er på randen av konkurs eller har gått på en skattesmell. Du er sårbar, flau og på utkikk etter hjelp. Noen du kan stole på, som virkelig forstår problemet ditt. 

Du klikker deg inn på et advokatfirma som dukket opp i Google-søket ditt, og du blir møtt av denne teksten:

Kombinasjonen av fullservice advokatfirma, eiendomsforvaltning og regnskapstjenester gjør at våre advokater i eiendoms- og skatteavdelingene er spisset innen juridiske- og markedsmessige problemstillinger og kan dra nytte av kolleger med regnskapsmessig og eiendomsfaglig ekspertise i en sømløs tjenesteleveranse mot klient.

Føler du deg velkommen? Sitter du igjen med inntrykket av at disse vil kjempe for deg og stå ved din side uansett hva? 

Jeg tipper nei.  

Gode mennesker og dårlig språk

Av en eller annen grunn er disse advokatfirmaene livredde deg. Livredde for å komme nær leseren. Etter en time med vilkårlig nettsidesaumfaring kan jeg telle antall du og deg på to hender.

Ikke at bruken av personlig pronomen automatisk gjør en tekst god, men det er en god start. Alle liker å bli snakket til som folk. Ansikt til ansikt, ikke ovenfra og ned. 

Staten taper 300 millioner i året på dårlig og lite brukervennlig språk. Hvor mye advokatfirmaer taper, vet jeg ikke. Men jeg antar at de ikke vinner på det. 

Vi drar videre nytte av vår betydelige entrepriserettslige erfaring og kommersielle forståelse i forbindelse med rådgivning før det har oppstått noen tvist, herunder i kontraherings- og sluttoppgjørsfasene, skriver et firma. 

Og dermed har de mistet alle lesere uten master i rettsvitenskap. Jeg har det tilfeldigvis, men sliter fortsatt.

Det samme firmaet har som en av sine verdier å være der for klientens skyld, ikke omvendt. Tross ironien ligger det jo noe positivt i det. At bak all tåkepraten og selvskryten skjuler det seg mennesker som faktisk vil hjelpe andre mennesker. 

Advokatene mener godt. De bare skriver dårlig. 

Og det er jo for så vidt en lettelse.

 

Liøkel har tidligere jobbet som jurist i Forsvaret, men jobber nå som tekstforfatter. 

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for jevnlige oppdateringer.

Emneord: 

Ledige stillinger:

Norges Bondelag
Søknadsfrist: 
17.01.2022
Bygg fellesutgifter, Nes kommune
Søknadsfrist: 
31.01.2022
Miljøenheten, Trondheim kommune
Søknadsfrist: 
03.02.2022