Etter møte med DA om oppnevninger: Betinget optimisme fra kritikere
– Vi fikk gjentatt vårt budskap om dagens problematiske praksis, sier advokater.
Domstoladministrasjonen (DA) varslet i fjor at det skulle opprettes en arbeidsgruppe for å gjennomgå systemet for oppnevning av faste forsvarere og bistandsadvokater – etter kritikk av hvordan oppnevningene skjer.
Næringsdrivende advokater i Juristforbundet har lenge vært kritiske til måten disse oppnevningene skjer på – de mener manglende innsyn og klagerett skaper tvil om at det er de beste advokatene med tid til å utføre sitt personlige verv som oppnevnes.
Juristforbundet og Advokatforeningen møtte denne uken DA i Trondheim for å diskutere prosessen videre - og hvilke muligheter som finnes for å gjøre oppnevningspraksisen mer transparent og betryggende enn i dag, melder Juristforbundet.
– Vi fikk gjentatt vårt budskap om dagens problematiske praksis, som har skapt stor uro i våre rekker. Møtet med DA oppfatter vi som konstruktivt og gir forhåpentligvis et visst grunnlag for videre arbeid som kan gjenskape tillit til oppnevningsprosessen. I dialog med Domstolsadministrasjonen.
Det uttaler Juristforbundets representanter etter møtet. Fra Juristforbundet møtte Lise Reiersen, leder Forum for næringsdrivende, Anders Schrøder Amundsen som er leder for Juristforbundet Privat og president Sverre Bromander.
Også Advokatforeningens generalsekretær Merete Smith og advokat Erik Widerøe deltok i møtet med DA.
Åremål
Domstolene oppnevner faste forsvarere og bistandsadvokater på åremål. Betydelige offentlige midler tildeles på denne måten enkeltadvokater gjennom årelange oppnevninger. De faste advokatene sikres økonomisk trygghet og varige inntekter i minst 6 år, har Juristforbundet påpekt tidligere.
Gjenoppnevnelse utover en periode kan bare skje når «særlige grunner» tilsier det, men ifjor ble det kjent at det i Trondheim krets hadde blitt oppnevnt bistandsadvokater for en tredje periode, altså hele 18 år, noe som skapte reaksjoner.
Domstoladministrasjonens direktør, Sven Marius Urke, uttalt i etterkant at han ønsket å opprette en arbeidsgruppe bestående av ulike aktører for å gjennomgå systemet.
Næringsdrivende advokater i Juristforbundet har gjennom flere år kontaktet Domstoladministrasjonen og Justis- og beredskapsdepartementet med bekymringer knyttet til måten faste forsvarere og forsvarsadvokater oppnevnes og gjenoppnevnes på.
Leder for Forum for næringsdrivende i Juristforbundet, Lise Reiersen og leder for Juristforbundet Privat, Anders Schrøder Amundsen har tidligere uttalt seg kritisk og mener ordningen er betenkelig både faktisk og juridisk.