Aldri vært flere som soner med fot­lenke

3501 domfelte personer påbegynte i fjor gjennomføring av straff med elektronisk kontroll, såkalt fotlenke. Det er flere enn i noe tidligere år.

Fotlenke (Foto: KDI)
(Foto: KDI)

Det er tall offentliggjort av Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) som viser dette.

Personer dømt til ubetinget fengselsstraff i opptil seks måneder kan søke om å få gjennomføre straffen i eget hjem med elektronisk  fotlenke festet rundt ankelen. Også domfelte med straff lengre enn seks måneder kan søke om å få ta siste del av den med fotlenke.

Fjorårets tall på 3501 domfelte er en økning på vel 7 prosent eller 230 personer fra året før.

15 prosent av de som i fjor påbegynte denne formen for straffegjennomføring var kvinner, mens 14 prosent var utenlandske statsborgere. 

43 prosent av de som påbegynte straffegjennomføring med elektronisk kontroll i 2020 var dømt for kjøring i ruspåvirket tilstand. Deretter fulgte lovbruddkategoriene økonomisk bedrageri/utroskap, veitrafikklovbrudd og narkotikalovbrudd.

28.000 har gjennomført

Straffegjennomføring med elektronisk kontroll ble etablert som en prøveordning i 2008, og fra 2014 ble ordningen landsdekkende. I årenes løp har mer enn 28.000 domfelte gjennomført straff på denne måten, forteller KDI i en pressemelding.

Ved brudd på reglene for straffegjennomføring med elektronisk kontroll overføres domfelte til fengsel for gjennom føring av resten av straffen der. I fjor skjedde det i 117 tilfeller, som tilsvarer kun litt over 3 prosent.

Regelbruddene handler i de fleste tilfellene om bruk av alkohol eller andre rusmidler, ifølge KDI.