Evaluering av voldserstatningsloven i gang
- Jeg ville neppe anbefalt andre å søke erstatning fra staten. Ikke før våre folkevalgte gjør vesentlig endringer i de gjeldende oppreisningsordningene, sier «Anne». Advokatfirmaet Lund og Co, i samarbeid med Proba samfunnsanalyse, evaluerer nå voldserstatningsloven
Det er i et innlegg på nettsiden til Landsforeningen mot seksuelle overgrep (LMSO) at anonyme «Anne», som for femten år siden ble tilkjent oppreisningserstatning fra staten, skriver kritisk om sine erfaringer med de gjeldende ordningene:
«Jo mer jeg har fordypet meg i dette sakskomplekset, desto mer har jeg skjønt at det må endringer til. Det trengs en evaluering av gjeldende lovverk».
Men hun skriver også at hun «øyner håp om en forandring», etter at stortingsflertallet sist sommer vedtok å be regjeringen evaluere og styrke voldserstatningsordningen.
LES INNLEGGET HER
Det ble i fjor et flertall på Stortinget for at voldserstatningsloven skulle evalueres raskere enn opprinnelig ment. Loven har vært omdiskutert både før og etter at den trådte i kraft 1. januar 2023. Den var ment å evalueres etter fem år, men Stortingsflertallet bestemte at den skal evalueres allerede etter to år.
Kritikerne mot loven fra 2023 mener den har innskrenket voldsutsattes rettigheter og viser blant annet til innføring av frister, partstatus til utøver og svekkelse av retten til bistandsadvokat.
Evaluering i gang
Tidligere i år ga Justis- og beredskapsdepartementet evalueringsoppdraget til Advokatfirmaet Lund og Co, i samarbeid med Proba samfunnsanalyse.
Evalueringen skal kartlegge konsekvensene av loven fra 2023, herunder voldsutsattes rett til advokatbistand, påstått skadevolders rett til partsinnsyn og fristene for å fremme henholdsvis krav og søknader til Kontoret for voldsoffererstatning. Evalueringen skal også gi kunnskap om hvordan den nye loven praktiseres av aktører som har en rolle i voldserstatningsordningen.
Oppdraget skal i utgangspunktet være ferdig innen 1. juni 2026.
- Tillitsvalgte og medlemmer har varslet oss
Da det i fjor ble klart at loven skal evalueres raskere enn opprinnelig ment, var Juristforbundets president Sverre Bromander blant dem som syntes det var gledelig.
- Vi var allerede før loven ble iverksatt sterkt bekymret for hvordan loven slo ut for voldsutsatte. Flere av våre tillitsvalgte og medlemmer har varslet oss om uholdbare forhold etter ikrafttredelsen. Vi fikk dessverre rett ganske raskt, og vi fikk også bekreftet vår bekymring i rapporten fra det såkalte voldtektsutvalget, sa Bromander.