Åpnes ikke for egenbetaling for å ta opp igjen eksamen
Studenter ved statlige universiteter og høyskoler må likevel ikke betale for å ta opp igjen eksamener de allerede har bestått.
Det har regjeringen landet på etter en høringsrunde om endringer i universitets- og høyskoleloven.
– Vi har lyttet til høringsinnspillene, og jeg deler bekymringen om at et krav om betaling for å ta beståtte eksamener på ny, kan treffe skjevt. Faren er at det rammer de minst ressurssterke studentene hardest. Derfor vil vi ikke åpne for egenbetaling ved de statlige institusjonene for å ta beståtte eksamener på nytt, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland i en pressemelding.
Opprinnelig var det forslag om egenbetaling for å ta opp igjen eksamen. Argumentet var at studenter bruker tid og ressurser på å ta opp eksamener de allerede har bestått, og at de som ønsker å forbedre en karakter, selv burde dekke kostnader forbundet med et nytt eksamensforsøk.
Plagiatkontroll
Forslag til endringer i universitets- og høyskoleloven, fagskoleloven og studentsamskipnadsloven legges nå frem etter å ha vært på høring. Forslaget redegjør blant annet for det rettslige grunnlaget for bruk av studentarbeider i plagiatkontroll.
«Kunnskapsdepartementet mener universitets- og høyskoleloven allerede gir tilstrekkelig rettslig grunnlag for å bruke studentarbeider i plagiatkontroll. Departementet legger grunn at universitetene og høyskolene har tydelige regler for bruk av studentarbeider i plagiatkontroll i sine eksamensreglementer, slik at studentene framover vil få tydeligere informasjon om hvilke vilkår som gjelder for å ta eksamen», skriver departementet i sin pressemelding.