Kan bli egenbetaling for gjentak av eksamen

Kunnskapsdepartementet ønsker lovendringer i endringer i universitets- og høyskoleloven. En er at studenter på offentlig skole skal betale for å ta opp tidligere bestått eksamen.

illustrasjonsfoto (Foto: iStock)
(Illustrasjonsfoto: iStock)

Departementet har sendt endringer i både universitets- og høyskoleloven og tilhørende forskrift på høring, melder Regjeringen i en pressemelding.

Et av forslagene er egenbetaling for studenter på statlige universiteter og høyskoler for å ta opp eksamen. Argumentet er at studenter bruker tid og ressurser på å ta opp eksamener de allerede har bestått, og at de som ønsker å forbedre en karakter, bør selv dekke kostnader forbundet med et nytt eksamensforsøk.

De foreslår også å innføre en rett for studenter til å levere bachelor- og masteroppgaver på norsk eller samisk, men at det kan gjøres unntak med faglig begrunnelse.

Videre åpner de for at ansettelse i ekstraverv uten utlysning kan delegeres dersom det foreligger særlige grunner. Dette vil redusere det administrative arbeidet for styrende ved institusjonene. Mindre endringer er også foreslått i høringen.

Høringsfristen er 15. desember i år.