- Økende politisering gjennom press på juristene

Statsforvalterne må tilføres økte ressurser slik at de kan styrke sitt tilsyn med lovligheten av politiske vedtak i kommunene, mener Juristforbudet.

(Illustrasjonsfoto: Shutterstock)
(Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Det er i en resolusjon vedtatt på Juristforbundets landsmøte 9. november at forbundet kommer med bekymringsmeldingen om juristers faglige uavhengighet i offentlig sektor, og sier at politisering truer rettssikkerheten i offentlig sektor.

«Juristforbundet ser med bekymring på den økende politiseringen i offentlig sektor, både statlig og kommunal, gjennom bruk og press på juristene. Uavhengigheten til juridiske fagpersoner må bevares for å sikre upartiskhet og opprettholdelsen av rettsstaten. Politiseringen kan føre til at jurister blir utsatt for politisk press som kompromitterer deres evne til å utføre sine oppgaver i tråd med loven», heter det i vedtaket fra landsmøtet.

Ønsker sterkere vern

Juristforbundet mener jurister i offentlig sektor trenger et sterkere et vern og skriver blant annet at saksbehandlere som jobber med plan- og bygningssaker i kommunene ofte står under press fra næringsliv, politikere og advokater.

«I stedet for å sikre rettferdige og lovlige beslutningsprosesser, blir jurister i slike sammenhenger ofte stilt overfor en krevende arbeidsdag hvor de må balansere eksternt press mot å overholde gjeldende lover», sier forbundet.

Juristforbundets landsmøte 2024 (Foto: Tore Letvik)
Resolusjonen om politisk press på jurister i offentlig sektor ble vedtatt under Juristforbundets landsmøte (Foto: Tore Letvik)

Under høstens budsjetthøring på Stortinget, tok Juristforbundet til orde for å etablere et register for rettssikkerheten i kommune-Norge. Et slikt register kan vurdere antall ansatte jurister, antall rettssaker og klager, samt etterlevelse av lover, mener forbundet.

- Tilsyn med lovligheten av politiske vedtak

I vedtaket fra landsmøtet kreves det at kommunene må styrke sin juridiske kompetanse, spesielt innen barnevern, plan- og bygningsrett, og sosialtjenester. I tillegg kreves det at Statsforvalterne får mer ressurser til «tilsyn med lovligheten av politiske vedtak i kommunene».

«Dette vil sikre at dispensasjoner og andre beslutninger som bryter med vedtatte planer og lover, blir nøye vurdert og fulgt opp i henhold til gjeldende rett», heter det i vedtaket fra landsmøtet.