Går i gang med evaluering av lagmannsrettens sammensetning

Det skal samles inn erfaringer fra DA, fagdommere, lekdommere, aktorer og advokater.

Emilie Enger Mehl (Foto: Rune Kongsro/Justis- og beredskapsdepartementet)
Emilie Enger Mehl (Foto: Rune Kongsro/Justis- og beredskapsdepartementet)

Som Juristen meldte i begynnelsen av mai skal ordningen for lagmannsrettenes behandling av skyld og straff skal evalueres, seks år etter avskaffelsen av juryordningen. Formålet er å gi Justis- og beredskapsdepartementet kunnskapsgrunnlag for å vurdere dagens ordning.

Det er KPMG som nå har fått oppdraget å evaluere lagmannsrettens sammensetning i straffesaker.

Etter at juryordningen ble avviklet, avgjøres de tidligere jurysakene av en meddomsrett med to fagdommere og fem lekdommere (2-5). Dette er sammensetningen også ved lagmannsrettens behandling av øvrige fullstendige ankesaker og straffutmålingsanker for lovbrudd med strafferamme over seks års fengsel. Tidligere ble disse sakene behandlet av en meddomsrett med tre fagdommere og fire lekdommere (3-4).

KPMG skal samle inn erfaringer og synspunkter på dagens ordning fra Domstolsadministrasjonen, fagdommere, lekdommere, aktorer og advokater, melder departementet.

Det skal blant annet utredes i hvilken utstrekning aktørene mener at reduksjonen fra tre til to fagdommere har påvirket lagmannsrettens evne til å håndtere langvarige eller kompliserte saker. Dessuten i hvilken grad aktørene mener at frafall fra én fagdommer under en ankeforhandling er et problem.

Se listen over problemstillingene som skal utredes her.