– Fleksibilitet har vært viktig ved valg av jobb
Shorish Azari var gjennom jobben i Likestillings- og diskrimineringsombudet inne hos Norsk Sjømannsforbund for et samarbeid etter saker om trakassering i fiskerinæringen. Det førte til jobbtilbud i forbundet.
2012-2013: Førstekonsulent, Likestillings- og diskrimineringsombudet
2013-2014: Juridisk rådgiver, Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat)
2015-2017: Rådgiver, Likestillings- og diskrimineringsombudet
2018: Rådgiver, Reform – ressurssenter for menn
2018-2024: Rådgiver, deretter seniorrådgiver, Likestillings- og diskrimineringsombudet
2024: Assisterende tariffansvarlig, Norsk Sjømannsforbund
Det var etter flere saker om trakassering av kvinnelige fiskere at Likestillings- og diskrimineringsombudet startet et samarbeid med Norsk Sjømannsforbund. Shorish Azari, som i mange år hadde jobbet med likestilling og diskriminering, reiste mye rundt og holdt kurs for ansatte og medlemmer.
– Jeg ble etter hvert godt kjent med tillitsvalgte og de ansatte i sekretariatet. Det var en veldig hyggelig og jordnær gjeng, som jeg raskt følte meg hjemme hos, forteller han.
– Og de fikk jo etter hvert et godt grunnlag med tanke på vurdering av meg. Da jobbtilbudet kom, tenkte jeg at dette må jeg rett og slett prøve, selv om det satt langt inne å slutte hos ombudet, forteller han.
I dag jobber han som assisterende tariffansvarlig, men har også yrkesskadesaker og arbeidskonfliktssaker.
Jusstudiet på tre år
Azari studerte statsvitenskap da han bestemte seg for å bytte over til jussen i Oslo, som han opplevde som mer praktisk. Motivasjonen for fem år på studiebenken var imidlertid lav, og han satte seg et ambisiøst mål om å fullføre jusstudiet innen tre år.
Selv om det ikke ble toppkarakterer i alle fag, klarte han nå målet sitt på to og et halvt år.
– Statsvitenskap var spennende, men jeg opplevde det lite praktisk. Jussen er mer rett frem – det er problemstillinger som skal løses, og ofte kan man komme frem til gode løsninger. Det har vist seg at jussen passer meg som hånd i hanske, sier han.
Azari hadde likevel ingen tydelige planer for hva han ønsket å bruke jussen til når han var ferdig.
– Det eneste målet jeg hadde var å få en jobb hvor jeg kunne hjelpe folk med konkrete problemstillinger, både på arbeidsplassen og privat.
– Det tennes en gnist i meg som vil undersøke og finne ut av ting for folk.
Første jobb etter studiet ble en stilling som rådgiver hos Likestillings- og diskrimineringsombudet. Der jobbet han som saksbehandler i diskrimineringssaker.
– Det var kanskje tilfeldig at det ble den jobben, men det var perfekt. Jeg ble mer og mer engasjert når jeg fikk mer innsikt i feltet og større forståelse for utfordringene med diskriminering og manglende likestilling i arbeidslivet. Det ble et personlig engasjement, forteller han.
Likestilling og diskriminering
Shorish Azari beskriver møtet med arbeidslivet som jurist som inspirerende. Det som ga ham mest var samtalene og møtene med mennesker.
– Å bli god på mellommenneskelig kommunikasjon er viktig for meg. Å snakke med mennesker i sårbare livssituasjoner er kanskje det jeg har hatt mest nytte av i den jobben. Det er å relatere meg til andres liv og hvordan de har det, ofte på vondt dessverre.
– Jussen kommer på et vis litt i bakgrunnen, men samtidig er den der som en mulig løsning på noen utfordringer. I jobben trenger man noen andre egenskaper også utover at man er utdannet jurist. Det opplever jeg at jeg har klart å opparbeide meg over tid.
Da vikariatet hos ombudet var over, gikk veien videre til Bufetat igjen, hvor Azari jobbet med adopsjonssaker. Etter en stund gikk turen igjen tilbake til ombudet i noen år, før er kort opphold i Reform – ressurssenter for menn, før han nok engang vendte tilbake til ombudet.
– Hva har trukket deg tilbake til Likestillings- og diskrimineringsombudet så mange ganger?
– Fantastisk arbeidsmiljø og spennende arbeidsoppgaver. Det er ikke bare å sitte bak pulten og drive med saksbehandling, men jeg fikk være med og møte ulike organisasjoner, myndigheter, delta i ulike samarbeid, holde kurs og reise internasjonalt.
– Jeg utelukker ikke at jeg på et senere tidspunkt i karrieren ønsker meg tilbake dit igjen, sier han.
Ny jobb
Det var altså gjennom jobben hos ombudet Azari holdt kurs hos Sjømannsforbundet og gjennom samarbeid ble kjent med de som jobber der.
– Etter en stund sa de at de trengte noen til å jobbe med yrkesskade, og vi gikk noen runder på det. Jeg jobber også med mobbesaker, trakassering og saker som går på oppsigelse. Våre medlemmer er dessverre mer utsatt for yrkesskader enn en del andre yrker, hvor vi ser at for eksempel manglende sikkerhet kan få store konsekvenser.
– Det er kjempespennende å lære masse nytt, samtidig som jeg får fortsette med noe av det jeg har jobbet med siden jeg var nyutdannet, nemlig likestilling og diskriminering.
– Har du hatt noen konkrete mål eller en plan underveis så langt i karrieren?
– Nei, jeg har ikke hatt det, altså. Jeg tenker selv at det er bra for oss mennesker å bytte jobb av og til, og jeg har alltid hatt en drøm om å jobbe i en fagforening. Men ellers har jeg ikke hatt en bevisst plan, altså.
– Jeg må jobbe med noe jeg trives med og engasjeres av, men som ikke tar over livet mitt. Det må være en balanse. Det er helt fint om det er travelt i perioder, men jeg har en familie og skal være i arbeidslivet 30 år til.
– Hvor mye har det spilt inn når du har valgt arbeidsplass?
– Det har vært veldig viktig. Rammevilkårene er veldig viktig for meg. Jeg har ikke vært så opptatt av lønn, men mer av fleksibilitet med tanke på familielivet.
Azari forteller at han da han var nyutdannet søkte flere advokatfullmektigstillinger uten å få napp.
– Jeg tenkte at det var noe jeg burde prøve, men det var tøffere å få inngang enn jeg trodde. Jeg sendte sikkert 40-50 søknader. I ettertid er jeg glad for at det ikke ble sånn, og at jeg havnet inn på veien jeg gjorde, sier han.
– Det er lett å tenke at det er veien å gå når man er nyutdannet, men det finnes så mye annet spennende også.
– Er det noe du drømmer om å gjøre i fremtiden?
– Kanskje ikke drømmer om, men akkurat nå har jeg et veldig sterkt ønske om å beherske det jeg jobber med. I dag er jo noe av det jeg jobber med i forbundet helt nytt av meg, så jeg jobber hele tiden mot å beherske nye ting.