Startet som vernepliktig jurist: – Variasjonen for juridisk arbeid i Forsvaret er nesten uendelig

Da Andreas Almås-Norum var nyutdannet jurist midt i finans­krisen, var det lite jobber å søke på innen hans fagområde, og han bestemte seg for å prøve seg som vernepliktig jurist. Det ble starten på en innholdsrik karriere i Forsvaret. I våres ble han tildelt medalje for å bidra til å øke kunnskap om juridisk arbeid i NATO.

Andreas Almås-Norum Foto: Simon Johnson / Kommunikasjonsavdelingen FOH
Andreas Almås-Norum Foto: Simon Johnson / Kommunikasjonsavdelingen FOH
Andreas Almås-Norum, oberstløytnant / sjef for juridisk seksjon ved Forsvarets Operative Hovedkvarter

2008: Master i rettsvitenskap ved Universitetet i Tromsø (masteroppgave om vern av effektive tekniske beskyttelsessystem for digitalt lagrede åndsverk)

2008: klagesaksbehandler Nav Hedmark

2009-2010: Vernepliktig jurist i forsvaret

2010-2011: Jurist I Brigade Nord

2011: Juridisk rådgiver for den norske ISAF-styrken i Afghanistan

2012-2017: Jurist i etterretningsbataljonen og Brigade Nord

2017-2019: Jurist ved Norges Vertslandsstøtte Koordineringssenter

2019-2024: Sjef for Juridisk Seksjon i Forsvarets operative hovedkvarter

Almås-Norum hadde allerede skaffet seg hybel i Bergen, da det viste seg at han likevel ikke kom inn på jusstudiet der. Karakterkravet hadde hoppet for mye opp fra året før, men andrevalget Tromsø hadde plass å tilby. Over 20 år senere har Ski-mannen fortsatt ikke flyttet fra Nord-Norge.

– Jeg skrev masteroppgave om immaterielle rettigheter, og så for meg å jobbe med det. Men da jeg var ferdig var det ingen jobber å søke på, mye på grunn av finanskrisen. Etter er kort tur innom Nav som klagesaksbehandler vervet jeg meg til hæren som vernepliktig jurist, forteller han.

– Det er jo en veldig spennende mulighet vi har i Forsvaret det å kunne komme inn og tjenestegjøre som vernepliktig akademiker (VA), det at vi tar inn folk som ikke har tidligere avtjent verneplikt, men som har fullført jusstudiet. Her får Forsvaret brukt deres kompetanse på en god måte, og til gjengjeld gir Forsvaret tilbake en yrkesmessig opplevelse som er vanskelig å finne andre plasser. For min del ser jeg mye på ordningen som et trainee-opphold.

I dag er Almås-Norum leder sjef for juridisk seksjon ved Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH), og forteller at de får inn mange kvalifiserte folk på nettopp denne måten. Han har stort sett to vernepliktige jurister hos seg i året, og mange av dem fortsetter i Forsvaret etterpå.

Til Afghanistan

Da tiden som vernepliktig jurist nærmet seg slutten dukket det opp en mulighet til å søke seg ISAF-operasjonen i Afghanistan som juridisk rådgiver.

– Det var en spesiell tid. ISAF-operasjonen var på sitt største i 2011 og 2012 før overtakelsen til afghanerne, forteller han.

Almås-Norum var på tidspunktet eneste norske jurist i Afghanistan, men forteller at det var et godt internasjonalt miljø med jurister fra flere andre land.

Som juridisk rådgiver for det norske styrkebidraget i Afghanistan jobbet han med alt fra lokale anskaffelser, kontrakter, erstatning, juridiske utfordringer knyttet til operasjonsdriften og arbeidsrettslige spørsmål.

– Det var veldig variert, og det dukket hele tiden opp nye oppgaver. Som jurist i det operative miljøet i Forsvaret er ingen dag lik.

Etterretning og juss

Da tiden i Afghanistan var over gikk turen igjen tilbake til Nord-Norge – denne gangen til Etterretnings­bataljonen i Brigade Nord i Indre Troms.

– Jeg begynte da å spesialisere meg i juss og etterretning – forvaltning av informasjon, regulering av innsamlingsmetoder, hvordan gjennomføre øving og trening på en hensiktsmessig måte uten å begå overtramp mot noen. Dette var før GDPR, men rettigheter eksisterte jo fortsatt i den daværende personopplysningloven.

Fem år senere gikk ferden videre til FOH i Bodø, hvor Almås-Norum var med å etablere det som var Norges Vertslandsstøtte Koordinerings­senter.

Parallelt med etableringen av senteret var han med på å planlegge og legge til rette for å ta imot enormt mange styrker i forbindelse med Trident Juncture-øvelsen i 2018, samt gjennomføringen av denne.

Den NATO-ledede militærøvelsen ble arrangert i oktober og november 2018 og var den største NATO-øvelsen siden den kalde krigens opphør. Rundt 50.000 soldater, 250 luftfartøyer, 65 skip og 10.000 landkjøretøy fra 31 nasjoner deltok i øvelsen.

– I den perioden var egentlig mer nominell jurist. Jeg var vel nesten like mye militærplanlegger som jurist. Men det var veldig spennende og utrolig lærerikt, sier Almås-Norum.

– Det er jo en del ting vi holder på med i Forsvaret som kanskje knapt er gjenkjennelig som juss for folk som ikke jobber direkte med det. Dette med allierte styrker i Norge er kanskje en slik ting – det kan være å avklare hva som gjelder av rettslig reguleringer når militære styrker drar inn i et annet lands territorium, i form av eksempelvis innreiseregler, jurisdiksjonsspørsmål, skatteregler, bæring av våpen og uniform og maktanvendelse.

Militærplanlegger og leder

I 2019 ble Almås-Norum midlertidig plassert som sjef for den juridiske avdelingen, og tok over stillingen fast året etter.

– Hva er den største endringen ved å bli leder?

– For det første er det ivaretakelsen av personell, personalansvar og oppfølgingen av både det praktiske og ansatte. Vi tar også imot vernepliktige jurister som skal følges opp. På det tidspunktet innebar det også skiftet en ganske stor utvidelse av min arbeidsportefølje, fra ganske spisset inn mot vertslandsstøtte til hele spekteret av operasjonell rett. Som sjef Juridisk har jeg også ansvar for å støtte opp og koordinere juristene i den operative kommandolinjen i grenstabene, det vil si i Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret og så videre.

– Hva er det som gjør Forsvaret er så bra sted å jobbe at du har blitt værende i over 15 år?

– Jeg lovet meg selv for 15 år siden at jeg skulle bli så lenge jeg syntes det var spennende og interessant og så lenge jeg følte at jobben jeg gjør er samfunnsnyttig, og jeg er jo her fortsatt.

– Det handler om å utføre min lille funksjon for å bidra til Forsvarets oppdrag. Og det blir bare mer og mer spennende. Man kan jo si at dessverre blir jobben mer spennende når situasjonen blir verre i verden.

Almås-Norum trekker også frem styrkning og utvikling av Forsvarets juridiske tjenester som en årsak til at han har blitt værende i Forsvaret og at det gir mange karrieremuligheter for jurister i Forsvaret.

– Vi har også ganske nylig etablert en sentral juridisk enhet i forsvarstaten hvor vi vil trenge folk. Videre har vi en spennende utvikling der etaten Forsvaret også bruker den samlede juridiske kompetansen mer aktivt for utarbeidelse av regelverk på forskriftsnivå.

Han peker på at etter at det ble vedtatt at Generaladvokaten legger ned sitt embete, og at personellet derfra overføres til henholdsvis forsvaret og politiet.

– Det Generaladvokaten jobbet med i forhold til disiplinærkontroll og kontroll av utførelse av militær disiplinærmyndighet, går tilbake inn i Forsvaret og forvaltes av en sentral enhet.

– Det handler jo direkte om ivaretagelse av rettssikkerheten til mannskapet. Vi tar inn vernepliktige, og vi får mye myndighet over dem, så en del av funksjonen vår er å ivareta deres rettssikkerhet.

Muligheter for juskarriere

– Har du noen tips til studenter eller jurister som kunne tenke seg en karriere i Forsvaret?

– Hvis du tenker på den gjengse offiser eller befal i Forsvaret, så kommer de jo inn gjennom befalsskolen og det legges opp til at de skal kjøre et helt karriereløp i Forsvaret og også få utdanningen der. Det spesielle med juristene og andre grupper akademikere er at vi må opparbeide oss kompetansen i det sivile først, ettersom Forsvaret jo ikke utdanner egne jurister. Det er jo likevel veldig gode muligheter og rom for relevant kurs og utdanning i Forsvaret etter tilsetting.

Almås-Norum trekker igjen frem ordningen med vernepliktige jurister som de med jusutdanning kan søke seg til. Om man ønsker å bli værende i Forsvaret etterpå, finnes det mange muligheter, påpeker han.

– Det er en etat med enormt mye variasjon med tanke på hva man kan finne på å gjøre. Har du lyst til å drive med operasjonell rett, være i Hæren og løpe rundt i skogen? Eller vil du jobbe med forvaltning, anskaffelser eller arbeidsrett? Bidra til å forvalte rederansvar for den kongelige norske marinen i Bergen? Variasjonen for juridisk arbeid i Forsvaret er nesten uendelig.

Selv jobber han mest med det han kaller operasjonell rett, som han selv mener er en litt ullen definisjon av et fagområde. Det er definert som all juss som påvirker militære operasjoner.

– Ser man litt stort på det vil nesten det meste av rettsregler kunne ha en påvirkning på hvordan militære operasjoner planlegges eller gjennomføres, eksempelvis så vil eneste grunnen til at patentrett ikke kategoriseres som «operasjonell rett» i dag, er fordi vi ikke har fått fullt ut utviklet 3D-printing innen militær understøttelse.

– Men det er også mye folkerett, som blir litt spesielt i og med at det er veldig praktisk rettet. Eksempelvis i form av utarbeidelse av rutiner og prosesser for hvordan våre fartøy skal operere i internasjonale farvann, eller våre styrker skal forholde seg til myndighetene i land de er deployert til.

Tags