Fra siviløkonom til skattejurist: – Man skal ha litt press på seg

Sanaz Ormaz Ferdowsi er både siviløkonom og jurist, har erfaring som høyskole­lektor og jobber nå med spisskompetanse på skatt i RSM. Men å studere til både siviløkonom og jurist var aldri en del av planen.

Sanaz Ormaz Ferdowsi tok fatt på jussen etter økonomistudiene og jobbet ved siden av. – Man kan ikke yte hundre prosent på alt samtidig – det ble noen skippertak, sier hun. (Foto: RSM)
Sanaz Ormaz Ferdowsi tok fatt på jussen etter økonomistudiene og jobbet ved siden av. – Man kan ikke yte hundre prosent på alt samtidig – det ble noen skippertak, sier hun. (Foto: RSM)

Skrevet av: Tina Chen Sandboe

– Det var en tilfeldighet at jeg også ble jurist etter jeg var ferdig med økonomistudiene. En advokatbekjent, som visste at jeg var interessert i skatterett, oppfordret meg til å søke på jussen. Han mente at økonomi og jus var en fin kombinasjon. Samtidig var jeg i godt selskap med mange andre jurister som inspirerte; min første jobb var på BI, med Tore Bråthen som sjef, og flere i venninnegjengen min var på tidspunktet jusstudenter, sier Sanaz Ormaz Ferdowsi.  

Hun var 18 år gammel da hun begynte på Handelshøyskolen BI, den gang det lå i Sandvika. Etter å ha fått mastergrad i økonomi, kom hun inn på Universitet i Oslo på rettsvitenskap. Hun jobbet på BI som høyskolelektor i fem, seks år ved siden av studiene og hadde dermed full jobb samtidig som hun gikk på jussen.

– Man kan ikke yte 100% på alt samtidig – det ble noen skippertak, sier hun.

Ferdowsi var klar for å gå videre i arbeidslivet etter å ha fullført jussen og fikk tilbud om jobb i EY (Ernst & Young Advokatfirma).

– Det var jo også en mulighet for å ta doktorgrad etter jussen, men jeg var litt ferdig med studiene etter to mastergrader, sier hun og ler.

– Hva er den største forskjellen mellom å jobbe med økonomi og å jobbe med juss?

– Man kan jobbe med mye forskjellig og det kan være litt overlapp. Jeg har hatt kolleger med økonomibakgrunn som arbeider med skatt, og samtidig hatt juristkolleger som har gjort noe helt annet enn advokatyrket. Økonomi handler mer om tallanalyser, prosjektledelse og strategi, mens man som jurist hovedsakelig er fokusert på juridiske problemstillinger.

– Men utover det å bli advokat, så kan jurister også jobbe med mye av det samme som siviløkonomer. Det ser man i næringslivet og ulik kompetanse er det fort behov for når man skal løse problemstillinger. For eksempel organisasjonspsykologi, finans, regnskap også videre.

– Å jobbe med skatt er ikke å drive med snusk

Sanaz sin ekspertise retter seg mest mot eiendomsprosjekter og å skape merverdier, men også blant annet selskapsbeskatning og transaksjoner.

– En jurist som jobber med skatt kan jobbe med konsulentarbeid og bistand med transaksjoner, bokettersyn og annen løpende rådgivning. Prosedyre er også et område skattejurister kan arbeide med, men det har ikke vært mitt fokusområde.

– Jobben til en skatteadvokat er ikke å drive med snusk. Vi jobber for at det blir betalt riktig skatt, hverken mer eller mindre, men i henhold til skatteregelverket.

– Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut?

– Arbeidsdagen og arbeidsuken kan variere mellom små og større prosjekter, og mye som kan løpe parallelt. Og i perioder kan det være mye stress med deadlines, men det er jo det som også gjør jobben gøy.

– Dynamisk område

Ferdowsi synes det aller beste med jobben er menneskene, skape mer­verdier og at det stadig er ny kunnskap å tilegne seg.

– Forskjellen når du kommer inn i arbeidslivet er at du ikke sitter og leser til en eksamen. Du blir aldri utlært.

– Har du noen råd til de som ønsker å jobbe med skatt og det juridiske?

– Da jeg studerte mente én av mine sjefer ved BI, Ole Gjems-Onstad, at skatteetaten var en god skole, før man eventuelt går videre til det private. Ellers er skatt et dynamisk område – reglene endres og/eller oppheves og nye regler innføres kontinuerlig. Man må holde seg oppdatert.

– Jeg anbefaler å være en del av et større miljø tidlig i karrieren. Man drar nytte av å lytte til og jobbe på prosjekter med de som er erfarne. Og søk trainee-opphold. Da får man et innblikk i hvor spennende det er, sier hun.

Tags