Rapport anbefaler ikke reversering av sammenslåtte statsforvaltere

Få grunner til at fylkeskommunens inndeling bør definere statsforvalterens inndeling, heter det i evaluering. Kommunalministeren er ikke like sikker. 

Sigbjørn Gjelsvik (Foto: Trond A. Isaksen)
Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Foto: Trond A. Isaksen)

Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) konkluderer i en evaluering med at dagens statsforvalterstruktur fungerer godt og at sammenslåingene har hatt en positiv innvirkning på hvordan statsforvalteren ivaretar sine ulike roller.  Det er Kommunal- og distriktsdepartementet som er mottaker av evalueringen av statsforvalternes geografiske inndeling

Statsforvalterne fikk en ny geografisk inndeling 1. januar 2019 – da 18 embeter ble til 10. 

I sin evaluering finner DFØ at sammenslåingene har hatt en særlig positiv effekt på statsforvalteren som rettssikkerhetsinstans. 

«DFØ finner få grunner til at fylkeskommunens inndeling bør definere statsforvalterens inndeling», heter det. 

«Tilgang på kompetanse og muligheter for å utvikle solide fagmiljøer er viktigere for statsforvalterens oppgaveløsning enn sammenfallende inndeling med fylkeskommunen», skriver DFØ i sin evaluering. 

I lys av at fylkene Troms og Finnmark, Vestfold og Telemark og Oslo og Viken er vedtatt delt opp igjen, har DFØ sett ekstra nøye på embetene som i dag dekker disse fylkene. 

Et hovedfunn i evalueringen er at fagmiljøene i de sammenslåtte embetene er styrket. 

Lik rettsanvendelse

Både embetene selv og styringsetatene mener fagmiljøene er blitt mer solide og at oppgaveløsningen har fått bedre kvalitet, ifølge DFØ. 

De sammenslåtte embetene har jobbet systematisk med å utvikle lik rettsanvendelse og likere måter å jobbe på innenfor det nye embetet, og har i stor grad lykkes med dette, sier rapporten. 

«Mellom embeter er det imidlertid fortsatt nokså stor variasjon på enkelte områder, og det er behov for å jobbe for økt harmonisering av praksis på tvers av embeter på områder der likhet er viktig», ifølge evalueringen. 

Men det tas også opp om lokalkunnskapen kan komme under press.  

«Embetenes lokalkunnskap oppleves fremdeles som god, men vi hører også bekymring for at den har blitt noe svekket. De sammenslåtte embetene beskriver en situasjon med flere kommuner de skal følge opp, større arealer de skal dekke, færre besøk ute og i tillegg en stor utskifting av ansatte», skriver DFØ.

LES OGSÅ Statsforvalterjuristene: – Vi er spente på hva regjeringen vil gjøre

– Andre momenter vil inngå

– Vi skal nå vurdere hvordan rapporten skal følges opp og vurdere endringer i den geografiske inndelingen av statsforvalterembetene, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i en pressemelding.

– Endringer i fylkesinndelingen gjør det naturlig å også vurdere hvorvidt det bør gjøres endringer i inndelingen av statsforvalterembetene. Evalueringen fra DFØ er et viktig grunnlag for vurderingen, men også andre momenter vil inngå, sier Gjelsvik i en kommentar.

Les DFØs evaluering her