Politiets oppklaringsprosent har gått ned
Dessuten tar det for lang tid å etterforske de mest alvorlige sakene, viser Riksrevisjonens nye undersøkelse, som retter alvorlig kritikk mot politiet.
Riksrevisjonen har undersøkt om politiet når målene sine. Etterforskning har blitt bedre de siste årene, men det er fortsatt vesentlige mangler ved etterforskning av de mest alvorlige straffesakene, som vold og seksuallovbrudd. Undersøkelsen viser også at det varierer om og hvordan de tolv politidistriktene når målene sine.
Oppklaringsprosenten har gått ned, både samlet og for alvorlig kriminalitet. Samlet gikk oppklaringen ned fra 53 prosent i 2016 til 49 prosent i 2020, mens for eksempel seksuallovbrudd gikk ned fra 64 til 57 prosent. I tillegg mangler politiet en helhetlig prioritering av straffesaker. Det gjør at Riksrevisjonen fremmer alvorlig kritikk.
– Det er alvorlig at oppklaringsprosenten går ned, særlig i saker med alvorlig kriminalitet. Vi som innbyggere skal vite at politiet prioriterer å løse disse sakene. Det er avgjørende for folks trygghet og rettsfølelse, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i en pressemelding.
Oslo oppklarer 35 prosent
Undersøkelsen viser at det er store forskjeller mellom politidistriktene. Troms, Finnmark, og Møre og Romsdal oppklarer flest straffesaker, 63-64 prosent.
Oslo oppklarer færrest med 35 prosent, men de behandler til gjengjeld en fjerdedel av alle straffesaker og håndterer kompleks kriminalitet.
«Kriminalitetsbildet varierer, derfor er det naturlig at også oppklaringsprosenten gjør det, men forskjellene er store og utviklingen har gått i feil retning», heter det i en pressemelding fra Riksrevisjonen.
Undersøkelsen viser at etterforskningstiden for alle saker i gjennomsnitt har gått ned, men at man likevel i mange tilfeller bryter fristen.
«I mange tilfeller dokumenterer ikke politiet hvorfor saken blir liggende. Det kan føre til strafferabatt og er uheldig av preventive hensyn», skriver Riksrevisjonen.