Politi­høgskolen lanserer nytt utdannings­løp for påtale­jurister

Fra i høst innføres det et nytt utdanningsløp for nye påtalejurister i politiet. – Dette er en milepæl for ytterligere kvalitet inn i straffesaksbehandlingen, sier høgskolelektor Øystein Skjønborg.

Øystein Skjønborg (Foto: Runar Kvernen)
Høgskolelektor Øystein Skjønborg mener det nye utdanningsløpet er tidenes satsning for å løfte påtalekompetansen i politiet (Foto: Runar Kvernen)

Det nye treårige utdanningsløpet skjer i regi av Politihøgskolen. Det første årsstudiet er obligatorisk, og erstatter dagens ordning med ulike opplæringstiltak. Det skal gi påtalejuristene en bedre opplæring, med pensum også innen politifaglige emner og etterforskning.

År to vil ha fokus på påtalefaglig etterforskningsledelse, mens år tre vil inneholde spesialisering og påbygging.

Det er anbefalinger fra en arbeidsgruppe, som leverte en rapport i 2019, som nå skal gjennomføres.

– Dette er uten tvil tidenes satsning for å løfte påtalekompetansen i politiet. Vi erstatter lokal og regional opplæring, og kurs ved høgskolen - med studier for nyansatte. Dette vil på en helt annen måte løfte kravene og dokumentasjonen av kunnskap. Dessuten har vi et helhetlig løp over tre år, hvor det er mulig å gå dypere og mer spesialisert inn i fagområdene. Dette er en milepæl for ytterligere kvalitet inn i straffesaksbehandlingen, sier høgskolelektor Øystein Skjønborg i en pressemelding.

69 søkere er meldt inn til høsten, og Politihøgskolen forteller at man har ambisjoner om å gi et tilbud til alle. Skjønborg opplyser i pressemeldingen at påtalejurister i politiet beholder noen øvrige muligheter for videreutdanning, for eksempel innen etterforskningsledelse og tilrettelagte avhør.

– Men i tillegg vil år to og tre i det nye studiet også kunne tilbys i hele påtalesporet i politiet, både nyansatte og de som har vært i jobb noen år, sier han.