Reversering av domstolsreformen ut på høring nå
Det kan gjøres unntak for reversering «der det er lokal enighet om å beholde dagens struktur».
Domstolsreformen reduserte antallet tingretter fra 60 til 23. De nedlagte tingrettene ble til «rettssteder», underlagt sorenskriveren i hver av de 23 større tingrettene.
Arbeiderpartiet og Senterpartiet gikk til valg på å reversere reformen og i dag sendes forslaget ut på høring, melder NRK.
Forslaget innebærer at alle de nedlagte tingrettene skal få gjenoppstå, men justisminister Emilie Enger Mehl sier til NRK at det kan gjøres unntak «der det er lokal enighet om å beholde dagens struktur».
Hun sier en avgjørelse om å beholde dagens struktur må ha «bred støtte hos domstolsleder, kommuner og tillitsvalgte i rettskretsen», men at departementet ikke legger opp til en egen prosess for å finne ut hva man mener lokalt.
– I denne saken er det mange delte meninger, og det vil komme fram i høringen. Så får vi komme tilbake til den endelige strukturen etter høringsrunden, sier hun.
Frist for å sende inn høringssvar er 26. april 2022.
Her er departementets høringsbrev og høringsnotat
"Departementet legger ikke opp til noen ytterligere høring eller prosess knyttet til kartlegging av domstolleders, kommunenes og de tillitsvalgte syn. Det er derfor viktig at alle som ønsker å komme med sitt syn på strukturspørsmålet, både domstolledere, kommuner, tillitsvalgte og andre, inngir høringssvar", skriver departementet.