Noe mer til retts­hjelp på budsjettet: – Men det må ikke stoppe her

– Positivt at inntektsgrensen for fri rettshjelp i det hele tatt blir regulert, men det må ikke stoppe her, sier Juristforbundets president.

Håvard Holm (Foto: Thomas Haugersveen)
Håvard Holm (Foto: Thomas Haugersveen)

– En 15 prosent økning i grensen for fri rettshjelp er en start, men når utgangspunktet er så lavt, blir det fortsatt for mange med lave inntekter som ikke kvalifiserer, sier Håvard Holm, president i Juristforbundet om budsjettforlikets punkt om inntektsgrensen for fri rettshjelp.

Økningen kommer etter forhandlingene mellom regjeringspartiene og SV om statsbudsjett for neste år.

I tillegg skal de spesielle rettshjelptiltakene styrkes med 10 millioner kroner.

– Juristforbundet støtter rettshjelptiltakenes virksomhet og er glad for at Gatejuristen, de studentdrevne tiltakene, Rettssenteret og flere andre tiltak styrkes, sier Holm.

Men Advokatforeningens krav om forhandlingsrett om salærsatsen for advokatene, eller høyere sats ut over den økningen som allerede har varslet, innfris ikke.

Det er disse kravene som er bakgrunn for den pågående advokataksjonen – «advokatstreiken» - i Høyesterett.

– Vi støtter Advokatforeningens krav og forstår godt om de velger å fortsette streiken med det som nå ligger på bordet, sier Holm.

I forbindelse med budsjettforhandlingene, opplyses det om at det er enighet om at det skal legges frem forslag til ny rettshjelplov innen våren 2023.