Én fjerdedel av kommunene sliter med å få tak i høyt ut­dannede fag­folk

Jurister blant kompetansen kommunene sliter med å rekruttere. Konkurransedyktig lønn kan løse utfordringene, sier Akademikerne.

(Foto: Pixabay)
(Foto: Pixabay)

Én fjerdedel av kommunene sliter med å få tak i høyt utdannede fagfolk. Det er spesielt vanskelig å rekruttere sivilingeniører, jurister og folk med klima- og miljøfaglig bakgrunn. Dette viser en undersøkelse fra Akademikerne, omtalt av Kommunal Rapport.

12 prosent av kommunene sier at det er vanskelig å få tak i og beholde jurister.

– Vi vet fra før at mange kommuner har problemer med å rekruttere og beholde jurister og teknologer, men det er overraskende mange kommuneledere som svarer at de har problemer med å skaffe seg den kompetansen de trenger. Dette rammer først og fremst innbyggerne, sier leder for Akademikerne kommune, Tonje Leborg, til Kommunal Rapport.

Hun mener konkurransedyktig lønn er nøkkelen til å løse rekrutteringsutfordringene.

– Vi mener det er åpenbart at kommunene må sette av midler for å rekruttere og beholde akademikere i stedet for å bruke konsulenter, sier Leborg.

Områdedirektør i KS Arbeidsliv, Tor Arne Gangsø, sier til Kommunal Rapport at den enkelte kommune har handlingsrom for å finne løsninger lokalt slik at konkurransesituasjonen kan ivaretas.