NAV-skandalen: – Her er det snakk om følgefeil etter følgefeil

– Det er et ledelsesansvar i politiet og påtalemyndigheten å påse at man ikke ukritisk godtar vurderinger fra NAV, sier advokat Curt A. Lier. 

Curt A. Lier (Foto: Thomas Haugersveen)

Curt A. Lier er i dag partner i Barneadvokatene. Han har tidligere vært president i Norges Juristforbund og seksjonssjef ved Oslo politidistrikt

– Det som trolig har skjedd er at politiet i for stor grad har basert seg på NAVs vurderinger. Gjennomgående er påtalemyndigheten vant med at tilsvarende enhet i Skatteetaten har kommet med etterforskningsforslag av høy kvalitet, og da kan det være lett å regne med at vurderingen i NAV er tilsvarende gode, sier Lier til NRK om at NAV har tolket reglene feil og at flere deretter er feildømt for trygdesvindel.

– Politiet har lent seg på NAV, påtalemyndigheten på politiet, og retten har til slutt regnet med kvalitetsvurdering fra de to sistnevnte leddene. Også forsvarerne har basert seg på at jusen er riktig, sier Lier.

– Det er et ledelsesansvar i politiet og påtalemyndigheten å påse at man ikke ukritisk godtar vurderinger fra NAV. De skal kvalitetssikre at det ikke kommer saker i retten hvor personer ikke har gjort noe galt, noe som har skjedd her, sier Lier til NRK.